31/5/2021 9:27
Online Counter

Председник Хрватске Зоран Милановић вратио је ратна одликовања осуђеном ратном злочинцу, генералу Бранимиру Главашу, а његов син и адвокат Филип Главаш је поздравио одлуку као „једино разумно и логично решење у ситуацији када његов отац више нема статус осуђеника”.

Главашу је седам ратних одликовања и чин генерал-мајора 2010. године одузео тадашњи председник Иво Јосиповић, пошто је био правоснажно осуђен за ратне злочине.

Милановићева одлука о престанку важења Јосиповићеве одлуке објављена је у Народним новинама, а наводи се да је донесена 21. маја на предлог Комисије за одликовања и признања Хрватске, на темељу две судске одлуке, које представљају преокрет у случајевима „селотејп” и „гаража”, у којима се Главаш терети за ратне злочине.

Реч је о одлуци Уставног суда од 12. јануара 2015. године којом је укинута правоснажна пресуда Главашу, као и Врховног суда којом је укинута првостепена пресуда и поступак враћен на почетак

Адвокат Филип Главаш у изјави за Хину поздравио је одлуку Милановића и казао да се у овој ситуацији Бранимир Главаш не налази у статусу осуђеника, него оптуженика, због чега више нема никаквих пресуда које би оправдавале одузимање чина и одличја.

Бранимир Главаш је 2009. године осуђен на затворску казну од десет година због ратних злочина против српских цивила у Осијеку 1991. - судско веће загребачког суда га је прогласило кривим по командној одговорности и у случају „гаража” и „селотејп”, и одредило му казне од пет, односно осам година, па му је изречена јединствена казна од десет година затвора.

Број прегледа:
hit counters free

Новости