14/7/2020 8:19
Online Counter

Након изборног краха, Шешељев "брод", изгледа, полако али сигурно, тоне. Лидера Српске радикалне странке напуштају дугододишњи страначки функционери и најближи сарадници, оптужујући га за бахатост, похлепу, изборни неуспех, претварање странке у породичну фирму, али и за обрачун са сваким ко у радикалским редовима није пристао да му се повинује.

На прошлонедељној седници Централне отаџбинске управе, највишег органа СРС-а, на којој је требало да буде анализиран дебакл ове странке на недавно завршеним парламентарним изборима, дошло је до жестоког сукоба између Војислава Шешеља и његовог дугогодишњег заменика, сада потпредседника ове странке, Немање Шаровића.

- Шаровић је Шешеља оптужио да је два месеца пред изборе купио џип од 150.000 евра, а да за кампању није хтео да да ни један једини динар. Рекао му је да је неморално из таквог џипа глумити да брани сиротињу - каже извор "Блица" из врха СРС-а.

Лидера радикала ове примедбе нису погодиле, одговорио је Шаровићу да је љубоморан што он нема такав џип, те да му га је купио човек који је прочитао његову књигу.

- Шешељ је рекао да му је џип купио човек који је прочитао његову књигу од 3.000 страна и да је, одушевљен њоме, одлучио да му поклони аутомобил. Рекао је да је фан, да је хтео да купи и скупљи џип, али је он скроман па су тако нашли компромис за овај који му је купљен - каже наш извор.

На крају, он је поручио Шаровићу да "за њих двојицу нема места у истој странци".

Сукоб између Шешеља и његовог некада најближег сарадника тиња већ дуго, наводи наш извор.

Човек за кога je Шешељ више пута истицао да је један од најзаслужнијих што је СРС "остала на ногама" док је он био у Хагу "скрајнут" је одавно, а сви страначки функционери који су означени као "Шаровићеви људи" избачени су из странке.

На тај начин је Шешељ своме сину Александру, који се сада налази на функцији заменика председника ове стране, "крчио пут" за напредовање.

Шаровић није једини који је исказао незадовољство поступцима лидера радикала, већ је то учинио велики број чланова навишег органа СРС-а, а некима, за које је Шешељ проценио да представљају опаност, није дозвољен улазак на седницу управе.

Читаоци му купују аутомобиле

Kако препричава догађања међу радикалима наш извор, поред скупоценог џипа, за који су му поједини чланови говорили да приличи "криминалцима и фолк звездама", читаоци његових књига купили су му, каже, и седам "шкода фабија", које је поделио члановима породице и највернијим сарадницима, што је изазвало огромно незадовољство у овој странци.

- "Шкоде" је објаснио речима да је и њих добио од једног љубитеља књига и то не за странку, већ за њега лично. Две је дао члановима породице, једну секретарици, једну Вјерици Радети, иако нема возачку доволу, а три преостале својим "верним људима" - додаје извор "Блица".

Шаровићу забрањен улазак у страначке просторије

Након седнице централног органа и критика које су му упућене, лидер радикала наредио је страначком обезбеђењу да Шаровића не сме пустити у страначке просторије "по цену смрти". Тако је СРС постала прва странка која улазак у просторије забрањује сопственом потпредседнику.

- Након што је Шешељ на седници отворио расправу, Шаровић се јавио и без увредљивих речи, аргументовано, изнео свој став о разлозима изборног фијаска, заузврат му је председник забранио улазак у странку, само зато што се усудио да каже своје мишљење када је добио реч - наводи извор "Блица".

Распад почео пре избора

СРС је почела да се осипа још пре неколико месеци, када су оставке на партијске функције почели да подносе дугогодишњи радикали. Kао оснвне разлоге за то наводили су похлепу врха СРС и пријем у странку Милутина Јеличића Јутке, који је најпре био сумњичен, а прошле недеље и осуђен за сексуално узнемиравање своје некадашње секретарице Марије Лукић.

На страначке функције оставке су ковертирали председници три окружна одбора - средњобанатског Ивица Миланков, севернобанатског Драгана Стјепановић и јужнобанатског Смиљана Гламочанин Варга, која је била и на функцији потпредседнице Скупштине Војводине.

Ови чланови СРС били су и у највишим органима ове партије - чланови Председничког колегијума странке и Централне отаџбинске управе. Сви они били су и покрајински посланици.

Ударац је стигао и из Београда, где су оставке поднели потпредседник градског одбора Здравко Топаловић, заменик председника Градске општине Палилула и високи функционер ове странке Дарко Пауновић и многи други.

Док се странка распада, он смишља нове простачке наслове

Лидеру радикала Војиславу Шешељу изборни дебакл и неулазак у парламент не сметају у намери да настави да шири мржњу, примитивизам и простаклук.

Најновија "књига" из простачког опуса лидера СРС, чије су се корице појавиле на друштвеним мрежама, носи назив "Александра Јерков усташка курва", што је још један у низу примитивних обрачуна Шешеља са онима који не мисле као он.

Јерков није први пут на удару лидера радикала, он јој је упућивао увреде и раније, а због свега овога потпредседница ДС-а поднела је још пре годину дана кривичну пријаву против њега, али је, како је рекла "Блицу", реакција Тужилаштва за сада изостала.

Blic

Број прегледа:
hit counters free

Новости