26/11/2019 11:36
Online Counter

Након низа земљотреса са епицентром у Албанији, данас у 10:20 сати јако и дуготрајно подрхтавање тла осетило се и у Босни и Херцеговини.

Према подацима Европског медитеранског сеизмолошког центра, земљотрес је био јачине 5,2 степена по Рихтеру.

Епицентар је био на подручју Херцеговине, 11 километара од Невесиња и 77 километара јужно од Сарајева на дубини од 10 км, пише Кликс.

Земљотрес је затресао зграде, а  у многим градовима становници истрчали на улице.

У Албанији и у региону ће сеизмичка активност после јутрошњег земљотреса трајати месецима, те ће се тако после главног удара догодити стотине и стотине накнадних, каже сеизмолог Бранко Драгичевић.

Он је за Танјуг рекао да је после главног удара регистровано 50 до 60 удара мањег интензитета од главног, чија је магнитуда била 6,4 јединица по Рихтеру.

„Земљотрес не можемо посматрати у једном тренутку, то је прикупљање енергије много година пре него што се догоди главни удар и ослобађање преостале сеизмичке енергије данима и месецима након тога”, објашњава Драгичевић.

Ово је, како каже, био један од најснажнијих земљотреса на просторима Албаније у последњих 30-40 година.

Упитан да ли се земљотрес може очекивати и на простору Србије и региону, он је рекао да ће се и на нашим просторима догађати земљотреси, али не оваквих магнитуда.

„Наш најачи земљотрес може имати магнитуду до 6 јединаца Рихтерове скале. Какве ће последице имати, зависи од тога да ли се догодио у насељеном подручју, у ком добу дана је био, као и какви су објекти”, рекао је он.

Објашњава да се земљотреси не могу предвидети, да немају сезону у години током које се дешавају, као и да не дају времена за евакуацију.

Од земљотреса се треба, каже, штитити пре него што се догоде.

Једна од мера заштите је да се граде објекти који су сеизмички заштићени као и да се јачају институције које ће успети да снизе ризике и последице земљотреса.

Земљотрес у Албанији, чији је епицентар био у Драчу, осетио се у целом региону па тако и у Србији, преноси Танјуг.

Драгичевић је подсетио да се пре два месеца догодио земљотрес у околини Драча снаге 5,4 Рихтера и да је тада 70 људи повређено, а 500 кућа оштећено.

Број прегледа:
hit counters free

Новости