11/9/2019 18:01
Online Counter

Председник Чешке Милош Земан изјавио је да се искрено залаже за пријатељство српског и чешког народа и поново наговестио да ће поставити питање да ли је могуће преиспитивање чешког става о независности Kосова, наглашавајући да Kосово воде злочинци и да им није место међу демократским земљама.

Говорећи о суђењима за ратне злочине почињене на Kосову и оставци премијера ''Kосова'' Рамуша Харадинаја, Земан је рекао да је његово мишљење да "држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља".

Сваки политичар треба да прво брани интересе своје државе, а не да буде марионета страних власти. Искрено ценим пријатељство између српског и чешког народа, а управо због тога, иако о томе често не говорим, примио сам Емира Kустурицу који је студирао у Чешкој, и на основу препорука важних чешких личности, доделићу му медаљу за заслуге 28. октобра - рекао је Земан и додао да је то симбол награде за све Србе који су студирали у Чешкој Републици.

На заједничкој конференцији за новинаре после разговора са председником Србије Аександром Вучићем, Земан није директно одговорио на питање може ли се очекивати да Чешка ревидира свој став о независности Kосова рекавши да није диктатор и да ће на саветовању о Уставу, за месец дана, поставити питање да ли би то било могуће.

Он је рекао да му је "драго што је министар (одбране Лубомир) Метнар већ изјавио да је грешка што је призната независност Kосова".

"Онда ће он вероватно бити на мојој страни. Питање је ко ће бити на другој страни, то ћемо за месец дана видети", додао је.

Земан је рекао и да "сваки политичар треба првенствено да брани интересе своје државе, а не да буде марионета било које стране власти".

Поводом става о војној неутралности Србије Земан је рекао да Србија када постане чланица ЕУ неће бити једина која није у НАТО. Он је захвалио Србији што је "стала на страну Чешке 1938. и 1968. године".

Земан је рекао да је са председником Србије разговарао о привредној сарадњи и да ће на Чешко-српском пословном форуму у Београду учествовати 50 приврендника из Чешке и око 180 из Србије.

Број прегледа:
hit counters free

Новости