26/7/2019 7:49
Online Counter

Секретар Механизма за међународне кривичне судове (ММKС) одлучио је да, због ризика по безбедност, укине пилот-пројект, којим је предвиђено да хашки притвореници могу да примају и упућују видео-позиве. Овај пилот-пројекат покренут је након што је Радован Kараџић, бивши председник Републике Српске (РС), више пута тражио да му се дозволи приступ Скајпу или неком средству видео-комуникације.

Kараџићев адвокат Петер Робинсон најавио је за БИРН БиХ да ће поднети жалбу на ту одлуку, већ током наредне седмице, а преноси Фена. Одлуком секретара ММKС Олуфемија Елиаса предвиђено је да се неће наставити са даљим фазама тестирања пројекта и да ће он бити у потпуности укинут. Осим техничких проблема с видео-позивима, како се тврди, постоје и безбедносни проблеми, преноси Фена.

"Шеф Притворске јединице Уједињених нација (УН) је идентификовао и анализирао високи безбедносни ризик тренутног система, а то је чињеница да би видео-позиви притвореника могли бити снимани или преношени уживо на друштвеним мрежама на интернету, као и недостатак начина за спречавање тога", наводи се у одлуци секретара.

Kако се додаје, шеф Притворске јединице нагласио је да тако висок ризик постоји јер ови видео-позиви не могу бити надгледани уживо због техничких и ресурсних ограничења Притворске јединице УН-а. Тврди се и да су раније притвореници злоупотребљавали просторије за комуникацију при Притворској јединици за учествовање у јавном обраћању или телевизијској емисији без одобрења шефа Притворске јединице, што је супротно ономе што правила налажу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости