16/11/2019 8:49
Online Counter

С обзиром на то да су се СДС и ПДП оглушили о закључке Народне скупштине Републике Српске од којих се један односио и на Пословник о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и наставили да инсистирају на његовој измени, СНСД је одлучио да их заустави тако што је предложио своје чланове у комисије Парламента БиХ и спречи штету која је могла настати изменама Пословника.

Милорад Додик, председник СНСД, изјавио је да СНСД није хтео да допусти да се уруши репрезентативност и представљање српског народа према вољи грађана исказаној на изборима у парламентарним комисијама.

- Уколико би дозволили да прође предлог СДС и ПДП то би значило да се мањински део политичке воље у потпуности заузима сва места што није адекватно представљање РС и сигурно би било на штету дугорочних односа у БиХ. Очигледно СДС и ПДП су ту иницијативу предложили како би сачували своје људе на местима у Савету министара БиХ - истакао је Додик.

Он је додао да је СНСД испоштовао као и увек закључке Народне скупштине и тако обесмислио иницијативу СДС и ПДП за измену Пословника.

- Ово смо учинили из одговорности према Српској и да испоштујемо закључке НС РС и да се не иде у измене Пословника ПБиХ. Суштина је да сви народи морају бити заступљени у комисијама у складу са изборном вољом грађана. Јасно је да издаја из СДС иде дотле да се не поштују ни закључци Народне скупштине - поручио је Додик.

Бранислав Бореновић, председник ПДП, изјавио је да су у СНСД ваљда коначно схватили да блокаде и бојкоти не доносе никоме ништа добро и да разлоге за страначке фрустрације и коалиционе неуспехе искључиво траже код себе и својих политичких партнера.

- Жали Боже пропуштених годину дана и бачених милиона марака. Постигли смо циљ, победили нерад и јавашлук и овом одлуком заправо је победила опција која хоће да ствара услове за нормалан и одговоран рад - рекао је Бореновић, и додао да СНСД немају шта да објашњавају њима, него народу зашто су потрошили годину дана и милионе марака из буџета за свој нерад.

Бореновић је истакао да треба сачекати прве седнице парламентарних комисија да се види да ли је деблокада искрена.

- Не би им било први пут да бојкотују рад комисија. Важно је и да објасне да ли су доставили имена за комисије у Дому народа или тамо настављају са блокадама - казао је Бореновић.

Мирко Шаровић, председник СДС, изјавио је да се из реакције СНСД и слања предлога њихових чланова комисија у Парламенту БиХ види да је СДС био у праву.

- Чим им је отпала могућност блокаде Парламента ради ускостраначких интереса, дају имена чланова комисије. Али наша иницијатива за измену Пословника није се односила само за овај случај већ за сваку будућу сличну ситуацију - каже Шаровић.

Сташа Кошарац, председавајући Клуба СНСД у ПБиХ, каже да је СНСД изричито против измена Пословника Представничког дома које су предложили посланици СДС и ПДП.

- Искористићемо све капацитете које имамо у заједничким институцијама да представнике СДС и ПДП спречимо у њиховом антиуставном деловању, упереном директно против интереса РС и српског народа - поручио је Кошарац.

Клуб СНСД Представничком дому парламента БиХ, на основу броја посланика у том клубу, има осам позиција у шест сталних комисија Представничког дома.

Сталне комисије Представничког дома имају по девет чланова, од којих се две трећине бирају са територије Федерације БиХ, а једна трећина са територије Републике Српске.

Број прегледа:
hit counters free

Новости