26/10/2020 12:45
Online Counter

Већина Немаца се нада победи Џоа Бајдена на председничким изборима у САД 3. новембра јер је после четири године Доналда Трампа немачко-америчко пријатељство прилично нарушено, пише Дојче веле.

Према наводима Петера Бајера, посланика ЦДУ у Бундестагу и координатора Савезне владе за трансатлантске односе, када је реч о најнижој тачки трансатлантских односа у време председника Доналда Трампа не мора дуго да се размишља: било је то у августу 2018. када је Трамп Европљане означио непријатељима.

„Ту је једноставно пређена граница. То нико не жели да чује ни од кога, а поготово не од америчког председника”, каже Бајер у разговору за Дојче веле.

„Били смо навикли да се ствари договарају. С тим у вези смо морали много да учимо. Као кад је Трамп најавио повлачење америчких трупа из Немачке. То смо сазнали из чланка у Волстрит журналу, а онда се недељу дана о томе ћутало. Ни речи”, рекао је Бајер, преноси Танјуг.

Изгледа да је поремећен и лични однос између Трампа и Меркел, трговац некретнинама и физичарка се разликују не само по стилу, он гласан, она тиха, него су и политички веома удаљени било код заштите климе, код светске трговине, код политике према избеглицама или сада код корона-кризе, оцењује Дојче веле.

Смена у Белој кући се вероватно ретко када тако јако прижељкивала у Берлину као сада.

То не важи само за политичку класу.

Према испитивању јавног мњења института Цивеј само 13 одсто Немаца желе други председнички мандат Трампа.

Само присталице десно-популистичке Алтернативе за Немачку (АфД) већином подржавају Трампа, али, присталице АфД-а су мањина у Немачкој.

„Сваки разуман човек се нада Бајденовој победи”, каже Јоханес Киндлер (74) који је доживео златно доба немачко-америчког пријатељства.

Он је био саветник у канцеларској канцеларији у време Регана, Буша и Клинтона.

Ако би Бајден постао председник, комуникација с Вашингтоном би се сигурно побољшала, али и он би од Немаца захтевао да преузму више одговорности, на пример када се ради о издацима за одбрану:

„Захтеви САД према Немцима били би бар исто толико велики као и за време Трампа”, каже Киндлер.

Тако мисли и Франзиска Брантнер, портпаролка Зелених за европску политику у Бундестагу.

„Конфликти у нашем непосредном суседству су европски конфликти. И с председником из редова демократа за то ћемо убудуће бити сами одговорни”, каже Брантнерова у разговору за Дојче веле.

„Зато нашу спољну политику коначно морамо дефинисати европски. Морамо у први план ставити оно што је заједничко европско, како бисмо уопште могли да делујемо као Немци и Европљани. Тим пре, ако Трамп остане”, истакла је она.

А када се ради о заштити климе - Брантнерова је потпуно за Бајдена.

Док Трамп стално доводи у питање утицај човека на промену климе, његов изазивач жели да САД учини „климатски неутралним” до 2050.

Број прегледа:
hit counters free

Новости