30/4/2020 7:04
Online Counter

Да би се добио адекватан одговор на ово деликатно питање потребно је извор и услове под којима је настала постојећа епидемија (пандемија а каква је разлика?) мало детаљније разрадити.

Према озбиљним изворима, што значи оним који се озбиљно баве науком, подвалчим науком, а не пропагндом позивајући се на науку, овај је вирус како је представљено на диаграму 1 се у човека доселио од слепих мишева који представљају резервоар заразе нарочито вирусне, почевши од беснила па надаље до САРС-Ков-2, посредством као и САРС-Ков1 посредничних животиња. Слепи мишеви на себи носе преко 400 врста заразних патогена, укључујући многе који изазивају разна грипозна и оболења кијавичног типа.

Интересантно је, и то треба истаћи, да по редослесду преношења заразних патогена, после слепих мишева су веверице, и голубови. Није ни чудо, први су глодари дупљари, а други су нарочито дивљи дупљари, који свој подмладак лежу у дупљама али за разлику од рецимо жуна и детлића који за своја гнезда сами копају дупље и труде се да оне буду максимално чисте, голубови као и веверице користе удубљења у дрвету која су настала обично прирородним путем, и та удубљења не санитазују. Пчеле рецимо, и оне, ако их пчелари не похватају и не настане у кошнице, би се настаниле у шупљинама унутар древета, али би оне те шупљине добро очистиле па их онда санитизовале популином (прополисом), и увек би их веома чисто одржавале.

Ако пажљиво сада пратимо горњу шему (диаграм 1) запазићемо нешто сасвим интресантно. Присетимо се године 2003. Тада је нешто слично као и данас настала велика галама око вируса који је изазивао тешку инфламацију доњег дела респираторног система. Та епидемија је некако једноставно избледела. Дошла је и отишла нечујно. Међутим тек сада је широј јавности представљено да је та епидемија се од слепих мишева на човека пренела преко мачки. А изворно место јој је као и данашњој исто кинески град и област Вухан.Кинези добрим делом у исхрани користе мачије месо те тако је овај вирус настао од неке сорте корона вируса, које разносе слепи мишеви. Ту је он, значи у мачкама мутирао у вирус јаког интезитета, и пренео се на људску врсту.

Шта значи то вирус јаког интезитета? Значи да он врло брзо од периода инакулације прелази у период инкубације за готово 24 сата, а некада и у мањем временском периоду. Тако нешто слично се понашају други вируси који припадају сорти корона, и који изазивају прехладе, кијавичног типа, а има оних који изазивају грипозне прехладе праћене кашљем, уз то понекада и повишеном температуром, као рецимо инфуленаца (шпанска грозница), грип који је смртоносан и који је изазвао епидемију 1918, која је покосила скоро два милиона особа широм света. Присетимо се када нас понекад нека тежа прехлада савлада, као прво, времена када такве прехладе настају. Обично је то крај октобра па све до под крај априла, па ако се прехладимо тада и када се обратитимо за лекарску помоћ, лекари нам једноставно кажу: „То је вирсно оболење и мора само од себе да нестане, нема никавих лекова за тако нешто.“ За разлику од ових, бактериолошка оболења, нарочито синуса могу да се јаве у било које доба године, и лекари нам тада притрче у помоћ са одређеним дозама антибиотика. Да вируси користе хладан преиод како би се реплицирали, то има одређени разлог, а видећемо и како и зашто.

Када се појавио САРС-Ков-2, почела су разна нагађањаоко тога, какав је то вирус и одакле је дошао. Присталице завереничких теорија, укључујући, негде сам прочитао, и неког извеснг  Лепојевића, који је као био ректор универзитета у Сарјеву, су ишли дотле да је овај вирус произведен вештачки па је постављен у керамичку опну, па је онда убачен у масе. Не знам како бих неко могао да прогута тепсију, ма колико минијатурна она била са нуклеопротеинима, и још да је убаци у ћелије, па да из тих ћелија настану друге тепсије и да разоре плућа. Вирус је једна сложена молекуларна честица, те се не може синтетизовати, али се може инжињерски модификовати, као рецимо бактерије. Сви покушаји до данас да се модификациом произведе неки вирус који би био биоактиван као рецимо антракс (коњсака подребрица) нису уродили плодом. Није ми јасно зашто  лупати главу око вирусног биохемијског наоружња, када и сам споменути антракс је толико опасн и сасвим довољан, да ако би се употребио у ратне сврхе, и расположивој количини, био би он у ствари сасвим довољан да уништи човвечанство у свету, без нуклеарног наоружања. Ако некога интересује ја ћу укратко описати како се смртоносна бактерија антракс  (bacillus anthracis) претвара у једно смртононосно оружје.

Није потребна никаква модификација. Бактерија се на култури у лабораторији одгаји и остави да пређе у споре. Споре у тој фази су прилично велике те их молекуларно кретање ваздуха није у стању прености у већој количини. Док читате ове редево будите сигурни да сте у поседу bacillus anthracis у било којој форми. Наравно у ограниченим количинима које имуни ситем може да контролише, и редовно потискује. Да би се неко заразио смртоносном формом, потребно је да у себе унесе толико велику количини спора како би се развила масовна популација која је у стању да савлада имуни систем. Да се то догоди споре треба раздвојити уститњавањем. За ту сврху направљени су специјални млинови који су у стању да споре издробе у фину преситњену прашину реда микрона. Када се та прашина баци у атмосферу, онда је молекуларно кретање атмосферско разноси на све стране, која у енормној количини напада сегменте популације и изазива инстантну епидемију на великим површинама и растојањима. Један килограм, ако ме сећање још служи у стању је да зарази и до десет милиона људи у периоду за рецимо 24 сата.

И онај који је ово измислио, замислите молим вас, носи титулу научника. Замислите и тај абсурд. За мене такав је заслужио да висини на вешалима.

Да се вратимо теми. Ако бацимо поглед још једном на диаграм 1 запазићемо још нешто интересантно. Епидемија изазвана од стрне САРС-Ков-1 прошла је нечујно, али и интересантно. Нико још није објаснио, шта се догодило, па да та епидемија једноставно избледи. Како је споменуто у самом почетку или ју је однела природа, то јест, нестала је када природним путем спољна се темпратура увећала до те мере, да је надвладала отпорност вирусног омотача. Или је дошло до колективног природног имунтета, које је овај вирус потискао. И како је на самом почетку споменуто да вируси користе хладан преиод како би се реплицирали, овом констатциом налазимо одговор зашто овој врсти патогена одговара хладан а не топао период

Но, док је људство причало, вирус је радио своје, једноставно вратио је се своме извору, и заштитнику слепим мишевима који живе у рупама и пећинама.

Када се појавио нови (новел) вирус који је очигледно ако је у стању да из инкубационог периода пређе у акутно стање, изазива потпуно исто оболење као и САРС-ков-1, тешку инфламацију доњег дела респираторног система, објашњења у тој фази, о појави су била конфузна и нејасна. Прво је сетимо се назван коронавирус 19. Па онда КОВ-19. Да би одједном без икаквог објашњења јавности био представљен као САРС-Ков-2. Хм, зашто? Једноставно, и зато што су, надмени, нарцисоидни, превилеговани „стрручњаци“ похитали да нам се представе да све знају, а да предходно недовољно испитају и простудирају. И тек негде под крај фебруара часопис Наука и Живот, који излази у Москви, написа један кратак чланак да су новел вирусу нашли родоначелника и да је то у ствари САРС-Ков-1 вирус.

Природно, намеће се питање одакле је овај нови вирус настао? Према постојећим податцима дошао је он опет од слепих мишева (диграм 1) али овога пута преко једне неуобичајене животиње зване панголин (https://www.theguardian.com/world/2020/feb/07/pangolins-might-have-spread-coronavirus-to-humans).

У панголину овај вирус је, хајде да кажемо мутирао, а ја бих радије рекао модификовао се у једну блажу форму свога родоначелника. Од куда пак то? Погледајмо сада илустрацију на дисграму 2.  Ради се о стварности, где и сам аутор, могао је од заражене осбе, непосредно да задобије актуелно инфективно оболење.

Особа са овог диаграма је у периоду од 21, марта до 23, марта очистио пет објеката, са укупно 224 запослена. Двадест петог марта био је примљен на инфективно оделење једне локалне болнице, због тегоба главобоље, повишене температуре и кашља. Диагностициран је да је заражен са САРС-Ков-2 и да је зараза прешла у акутно стање. Нико из болнице се није узнемирио да обавести друге који су долазили у контакт са том особом. Тек 6-ог априла, супруга аутора је добила позив од руководиоца заражене особе који ју је обавестио, да је његов радник у болници још од 25, марта те да је на респиратору и да му је живот доведен у питање. Тог истиг дана обавештени су и други власници или руководиоци из објеката приказаних на диаграму 2.

Нарвно настала је паника, нарочито код запослених, па свак ко чита ове редове може да замисли у каквој су се ситуацији нашли руководиоци, са горењг диаграм. Мада инкубациони преиод за све њих је већ био прошао, тако није било разлога за панику, али у ситуацији појачаној индоктринираном  пропагндом, каквој је човечанство тренутно подвргнуто, паника је достигла пик кулминације.

Но, шта нам ово све говори? Управо оно што сам напоменуо. САРС-Ков-2 није ни приближан своме родоначелнику који је без изузетка нападао свакога на кога је био пренесен, и његов инкубациони период је између 12 и 24 сата. У једном је овај нови вирус доста налик на свог родоначелника, а то је да када једном надвалада имуни систем код неке особе, нико још увек, не зна како и зашто, појединци нису отпорни на заразу, изазива тешку упалу не само горњег дела репираторног система, грла и бронхија, него и плућа. По теорији, пошто неколико особа које су долазиле у контакт са особом приказаној на диаграму 2 имју читав низ здравствених проблема, почевши од оболења кардиоваскуларног систеама до диабетиса, па чак и астме, неки су одавно прешли границу од 65 година, требало је да бар те особе добију у најмању руку запелење респираторног система, што се није догодило. Те самим тим, бар код аутора постојећа хипотеза је доведена у питање.

Ово није усамљен случај. Жена председника канадске владе Софија, је прележала запалење плућа изазвано инфекциом од САРС-Ков-2, и једина је од 150 особа са којима је била на забави које су биле инфициране, ушла у акутну фазу. Затим председник британске валде Борис Џонсон и Чарлс Виндсор, су једини ушли у акутну фазу иако је на забави одакле су повукли инфекцију било нешто више од 350 особа. Зар све ово није на неки начин чудно? У много чему, и не само чудно, него нам говори нешто сасвим необично, и пружа потребу  за додатне анализе.  

До сада набројисмо скоро 600 особа које су на један или други начин биле изложене вирусу који изазива једну опаку и „велику“ епидемију од које мали број оболева, и још мањи умире. Какав је то тако смртоносани вирус „модификован људском руком“ због кога су позатварена школе, фабрике, због кога је забрањено социјално окупљање и тако редом, а  он ипак у свему некако изгледа селективан? Није жесток као што се о њему теоретише.

У истину једино је жесток тамо код оних појединаца код којих успе да савлада имуни систем. Да ли случајно нисмо из неких разлога обманути? Обратимо строго пажњу на бројке. Увек се јавности сервира на првом месту онај први највећи, број, број заражених. Па нисмо ми само заражени овим новел вирусом. Имамо ми у себи и друге патогене, као што су инфлуенза, обични вируси који изазивају прехладу. Носимо ми на себи и у себи, на свакодневној бази антракс, бактерије које изазивају ТБЦ, и тако редом.

Разговарам јуче са неколико њих, једним клијентом из Сан Диега, једним из Мисурија, па онда и са особом из Београда. Сваки једн, једно те исто, зражено је претерано много. „Нећу то, мене не те бројке не интересују. Хоћу број оболелих, и онда број умрлих.“ Кажем им ја. Једино се десоти мој пријатељ из Сан Диега који је професор на универзитету. „Тек видим куда циљаш. Каква је сврха баратити са са бројем заражених,  када  само појединци прелазе у акутно стање, и да од тих велики  број не умире. Што није случај код прехладе, и других грипозних оболења, а да није тих који умиру, иако је то донекле и незнатан број,  ми чак не бисмо знали колико их је само заражено него не бисмо знали колико је особа оболело. Каква манипулација?“ Констаује Јустин.

Опс, манипулација, да јесте али због чега и коме она иде у корист? Први са манипулациом су започели кинески комунистички режимлије. Од њих је дошло да је САРС-Ков-2 вирус који изазива велике проблеме, респираторног систем, код великог броја особа. Што донекле и није лаж. А онда они су протурили потребу за мерама строгих рестрикција и тако редом. Као мотив може им се  приписати и незнање, али ја бих радије рекао да је нешто друго у питању. Они мрзе и имају разлога да мрзе Доналада Трампа. Одмах по избијању епидемије у Кини су се нашли отворени непријатељи Трампови, Бил Гејтс, са неколико лекара и бохемичара који изразито мрзе, постојећег шефа куће са реке Потомак.  То мени нешто говори.

А онда већи мотив за манипулацију, и то они раде готово отворено,  има  фармацеутска индустрија, као и многи научно-истраживачки институти, па чак и приватне лабораторије. Сви ови из реда су још негде под крај фебруара ове године почели да добијају позамашне суме новца од стране влада многих земаља широм света, да раде на изналажењу вакцине против новел вируса. Ради се о свотама од по неколико десетина милиона долара. За узврат они не нуде ншта, осим да ће радити на пројекту. Запитајте се да ли је неко вама у животу  дао и сто долара а да за узврат није тражио неку гаранцију. Мени бар тако нешто се није никада десило.

И поред свега негде ту и тамо појави се по неки „стручњак,“ који каже да ће први тестови вакцине започети тек негде идуће године у ово време, додајући обавезно, можда. Исто тако можда неће никада бити никаквих тестова. Остајем уверен и при томе да ће се ово друго можда једино остварити. Па тако и даље се спроводе драстичне мере изолације, забране рада, социјалне дистанце и тако редом.

Колико је бесмислена цифра о укупном броју заражених управо нам сведочи диаграм 2. Да ли се заиста зна број заражених? Ни случјано, тај број се сигурно не зна, и нити ће се икада сазнати. И ако је стање тако и толико критично како то да се из болнице нико није потрудио да позове одговорне у пет различитих организација и упозори и да су били у контакту са оболелом особом? Ко кога овде изиграва?

А када смо код вакцине, ту је ситуација доведена до абсурда. Луис Пастер је уз један микросп мале снаге са магнификациом од свега 1,200 пута, са којим није могао видети чак и неке мање патогена као рецимо патоген који изазива маларију, о вирусима да и не говоримо, држећи се чисте и здраве логике произвео вакцину против беснила за непуних месец дана. Без да му неко унапред  дотури и једну пару за његов научно-истраживачки рад.

И дан данас се зна и никаква тајна није, да се антивирусне вакцине могу произвести само на два начина. Од пасираних вируаса па се зато и зову пасиране (vaccins atténués) вакцине и вакцине од неактивних вирсуса неактивне (vaccin inactivés) вакцине. Ни једне ни друге није тешко саставити, поготову ове друге за које вирусе можете једноставно онеспособити излагајући их органским растварачима, излагању вишим температурама, нукелеарним, инфрацрвеним и рендгеским зрацима. Тако је то било онда у Пастерово доба, када су научници били научници, па су радили за добробит човечанства а не за добробит свога џепа.  И када им нико унапред није нудио паре да раде и истражују, него тек онда када посао одраде поштено и потврде свој рад успехом би, били награђени.  

Те зато ако неко поставља питање зашто неамо вакцину до сада, мислим да је одговор јасан. Немамо је, јер, је одлучујући чиниоци и неће. Њима је важно да ситуацију изексплоатишу у своју корист. А када у свему овоме упетљане прсте имају особе врло сумњивог карактера попут Била Гејтса, онда није ни чудо зашто се свет опире и има сумњу чак и када би се произвела вакцина, да пристане да прими такву вакцину, када они отворено заговарају да се преко вакцина може редуцирати број становништва на земљи.

За сигурно и данас постоје поштени научници и експерти који би радо да помогну, и да одраде посао часно и поштено за добробит човечанства. Међутим ови који су постали зависни и похлепни на државне фондове, које претварају у сопствену корист, су такве потисли у страну. Држећи се положаја до којих су углавном се докопали посредством превилегија, они не презају ни од чега.

Јер, за бога, шта ће нам вакцина када имамо лек који се не само теоретски већ и у пракси показао успешним у лечењу оболелих. УСП (Фармакопеја САД) када описује фармакокинетчко и фармакодинамичко својство лека хидроксилхлороквина по питању механизнма деловања, између осталог  каже следеће: „Хидроксихлороквин повећава pH фактор лизосома у ћелијама које представљају антиген. У инфламаторним стањима, блокира рецепторе налик онима који су као слободне станице на плазмацитоидним дендритичким ћелијама (ПДЦ). Слободни (Toller) рецептори 9 (ТЛР 9), који препознају имунолошке комплексе који садрже ДНК, доводи до стварања интерферона и узрокује да дендритичке ћелије сазревају и презентују антиген у Т ћелијама.  Чему служи интерферон код људске и живтињских врста? У најпростијем смислу интерферон је група протеина које имуни систем користи  да органзам брани од вирусних инфекција.“(сиц)  

На крају да ли је било могуће избећи ванредне мере и увођење ванредних стања? Да се радило како треба, на првом месту поштено, и да пропагандна машинерија, иста она која је снимала свеже гробницу у Сарајаву изнад којих су били пободени крстови на кијима су била исписана имена Срба, и њих представљала као гробнице где су сахрањени муслимани, јесте, могло се све ово избећи. Но стиче се утисак да  је Гејтс у сарадњи са кинеским комунистима, који како рекосмо не могу да смисле Трампа, у самом зачетку епидемије, направио план да га по сваку цену увуку у клопку. Да није тако, шта би Гејтс тамо радио од самог почетка епидемије? Међутим испада да због њихове патплошке мржње Трампа да и цео свтет треба да страда, а и страдо је.

Понекад се запитам. Да случајно и заиста у Вахну нису скинули вирус са слепих мишева и тенденциозно га пасирали у телу једног мравоједа панголина, да добије овај облик подмукле и веома варљиве заразе, како би са таквим могли да изманипулишу ситуацију у самим САД а онда и у свету? Али ово онда прелази у теорију завере, о чему не бих да шпекулишем.  

Једно је тачно, ситуација је наметнута, неки су знали како то да изведу служећи се чак и најопаснијим методама. Други онај највећи део политичира са скученим и ограниченим знањем, али са корумптираним мотивима, су пристали да уђу у игру, коју су им наметнули псеудо-стручњаци и лажни професионалци. Оне протуве који су школе и звања стицали посредством корумпције и веза. Такви су данас искочили на  висок пиадестал. Опасни су и спремни на све и свашта. Успели су да наметну један експеримент који тек предстоји да се види какв ће резултат дати. Позитиван сигурно не.

У почетку многима се учинило да је експеримент једноставан. Али резултаи ће тек бити нешто сасвим друго. Сада када је свима њима јасно да ванредно стање не може да иде у недоглед гледају да га се на брзу руку отарасе и да га укину што пре. Из једног екстрема у други? Тако да не само привреди која је поднела тешке ударце прети колапс, него постоји нешто још и горе. Нико не размишља да је ванредно стање спречило да се оствари природни, колективни имунитет (имунитет крда). Можемо се са сигурношћу суочити, када се укину силом наметнуте рестрикције, да ће се смртност нагло увећети, али овога путе не само због корона вируса, него и због других инфективних болести на које је добар део становништва због изолације постао неотпоран. Најгоре, бар по мени, тек надолази.  

Јанко Бојић

аутор је иноватор/конструктор/дизајнер сарадник америчког института за дестилацију

Библиографија

https://www.foxnews.com/media/david-katz-coronavirus-vaccine-herd-immunity

Fox R (June 1996). "Anti-malarial drugs: possible mechanisms of action in autoimmune disease and prospects for drug development". Lupus. 5 Suppl 1:S4-10. doi:10.1177/096120339600500103. PMID 8803903

Waller, Derek; Sampson, Tony. Medical Pharmacology and Therapeutics (2nd ed.). p. 370

Akeda K, Kaisho T, Akira S (2003). "Toll-like receptors". Annual Review of Immunology. 21: 335–76. doi:10.1146/annurev.immunol.21.120601.141126. PMID 12524386    

USP volume I Drug Information for The Health Care Professional HIDROXYCLORQUINE Systemic p. 1601

www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/opinion/editorial/why-we-should-be-wary-of-game-changing-claims-about-covid-19-treatments/20207892.article

Број прегледа:
hit counters free

Новости