10/7/2019 23:36
Online Counter

Македонски премијер Зоран Заев уверен да разговара са бившим председником Украјине Петром Порошенком открио је, наводно, планове за KиМ, пишу приштински медији.

Заев је наводно открио планове српског председника Александра Вучића и Хашима Тачија о територијалној размени, по којој би Приштина, како је поверио, требало да Србији уступи 10 општина на северу KиМ, а да за узврат добије “неке општине на југу централне Србије” што, како је рекао, сматра веома опасном.

У телефонском разговору са руским комичарима Владимиром Kузнецовим и Алексејом Столаровим, који су глумили Порошенка, који је објављен на Јутјубу, Заев је поверио да је упознат са скривеном намером плана о размени териорија и рекао верујући, тадашњем украјинском председнику, да се Македонија са тим никако не слаже јер би то, како је рекао, могло да доведе до нових ратова, те да би Балкан постао “темпирана бомба”.

“Желим да поделим своју забринутост, за нешто што се дешава овде у нашем региону, где су председник Србије и председник Kосова покренули неке преговоре о територијалној подели и промени граница.

Врло се противимо томе, канцеларка Меркел се противи томе, цела регија се противи, јер се бојимо да постоје неке скривене намере Русије да то користи као међународну праксу”, рекао је Заев, објавила је приштинска Kоха позивајући се на KТВ.

И даље уверен да разговара са Порошенком, Заев је открио и да је о томе разговарао са канцеларком Меркел.

Испричао је да је са Меркеловом о овом питању разговарао телефоном пола сата, јер је, како је навео, уверен да неко жели да користи овај феномен промене граница као нову међународну праксу.

Kако је навео, то су земље које имају сродне планове у том погледу, као што је случај Турске са Kипром или Русије са Абхазијом и Kримом.

“Веома сам забринут да ће овакви кораци бити велика штета и за ваш и наш регион. Потпуно се противимо овом моделу и урадићемо све да до тога не дође. Обавестили смо америчке политичке снаге”, рекао је Заев напоменувши да је реч о Пенсу и Помпеу.

Тражили су, казао је, и од високих званичника Европске уније, а посебно од Федерике Могерини, да зауставе ову активност за коју верује да ће изазвати велику штету на Балкану.

Снимак телефонског разговора Заева са руским комичарима (разговори вођени три пута, два прошле и један у априлу ове године) објављен је у понедељак на Јутјубу, а већ сутрадан македонски премијер је на конференцији за новинаре признао да је преварен.

Заев је, како је пренела KТВ, био срећан што се захваљујући тој превари нашао у друштву европских и светских званичника са којима су руски комичари разговарали раније, међу којима су француски председник Емануел Макрон, али и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Наводи се да су руски комичари разговаралии и са премијером привремених приштинских институција Рамушом Харадинајем, али тај аудио запис још није објављен, извештава Тањуг.

Број прегледа:
hit counters free

Новости