29/12/2020 16:00
Online Counter

Специјална државна тужитељка Лидија Вукчевић одредила је тужилачко задржавање до 72 сата некадашњем извршном директору приватне болнице “Мељине” Будимиру Шегрту, након саслушања у Специјалном државном тужилаштву, сазнају "Вијести" у СДТ-у.

Шегрт је, према сазнањима "Вијести", негирао да је починио  кривично дјело за које га сумњичи СДТ.

Очекује се и саслушање некадашњег замјеника извршног директора болнице "Мељине", Радивоја Божовића.

Специјална државна тужитељка их саслушава "у својству осумњичених за кривично дјело злоупотреба положаја у привредном пословању".

Шегрт је, након ангажмана у болници коју је држава продала конзорцијуму на челу са Атлас групом, био министар здравља 2015 - 2016. године.

Према подацима из биографије, у Атлас групи је 2009. радио као вођа пројекта “Мељине комплекс”, а 2010. добио је мјесто извршног директора приватне здравствене установе Општа болница Мељине.

За контролу уговора о купопродаји “Мељина” био је задужен, уз Министарство финансија, и ресор здравља којим је управљао.

Будимир Шегрт је амбасадор Црне Горе у Пољској.

Вукчевић је 25. децембра саопштила да су истраживањем купопродаје болнице у Мељинама утврдили да је држава оштећена за око 10 милиона еура.

Она је нагласила да је купац уговором био обавезан да уложи 119 милиона еура, а да је инвестирао 17.000 еура.

Објаснила је да је купац (конзорцијум на чијем челу је била Атлас група) по налогу Душка Kнежевића (предсједник Атлас групе), а супротно уговору, заложио имовину за кредите који нијесу кориштени намјенски.

“Ти кредити су већи од 11 милиона еура и ни данас нијесу враћени”, рекла је специјална тужитељка.

Влада је војно-болнички комплекс у Мељинама продала средином 2008. године, а уговорена купопродајна цијена је била 25 милиона еура.

У тој приватизацији прошло се - од обећања за препород и неиспуњених уговорених инвестиција, преко захтјева државе да се раскине уговор и стечаја, истраге о том послу, до покретања арбитражне парнице Атлас групе која тражи обештећење, тврдећи да су црногорски надлежни органи „незаконито поступали и у случају комплекса Мељине”.

Специјално државно тужилаштво до сада је против Душка Kнежевића подигло више оптужница - за организовање криминалне групе, прање новца и злоупотребу положаја у привредном пословању.

Број прегледа:
hit counters free

Новости