12/10/2022 13:25
Online Counter

СВЕТОСАВСКА се залаже за политичко јединство српског народа, како на нивоу Подгорице, тако и на нивоу Црне Горе.

Један од централних почитичких циљева СВЕТОСАВСКЕ јесте потпуни демократски преображај Подгорице и Црне Горе и свеукупна добробит грађана главног града и цијеле државе.

СВЕТОСАВСКА се залаже за пуну афирмацију српског националног и светосавског идентитета и слободе, уз гарантовање и поштовање права свим другим националним заједницама.

Наду у остварење ових циљева СВЕТОСАВСКА заснива на православној вјери и слободарској и демократској традицији српског народа, као и на нашој борби за очување државних идеала са Србијом и Републиком Српском.  

У тежњи да положај српског народа у Подгорици и Црној Гори буде ријешен на миран, демократски и цивилизован начин, поштујући искуства и стандарде најразвијенијих демократских држава, СВЕТОСАВСКА ће се залагати за остварење следећих циљева:  

Пропорционалну заступљеност Срба у државним и органима локалне самоуправе, у складу са резултатима предстојећег пописа!

Зато што су Срби обесправљени и плански изопштени из јавне политике, иако као грађани Црне Горе трећином учествују у буџетском финансирању свих њених установа.  

Културно-просвјетна аутономија!

Подразумијева право на основно, средње и високо образовање, искључиво на српском језику, са посебним наставним програмима из српског језика и књижевности, националне историје и историје умјетности;

Право на посебне уџбенике чији ће аутори бити провјерени српски стручњаци; право на православну вјеронауку у школама; право на вјероисповиједање у Српској православној цркви; право на дневне и периодичне листове и часописе, телевизијске и радио-станице; право на Српски културни центар; Српско народно позориште и Српски издавачки завод.

Обзиром да политичке и културне елите свих народа у Црној Гори имају различито, најчешће супротно, виђење прошлости, неопходно је да уџбеници историје и књижевности буду прилагођени тим погледима, што значи да би их креирали аутентични представници научне и културне елите сваког народа појединачно.

Културно-просвјетна аутономија подразумијева финансирање културних установа свих народа у држави. Од укупних буџетских средстава опредијељених за културне потребе око 40% издвајало би се за црногорске, 30% за српске, 10% за бошњачке, 5% за албанске културне ствараоце и њихове институције.

Сви народи у Црној Гори морају се информисати на својим матерњим језицима. Тако и Срби морају добити свој дневни лист који би се финансирао из буџета, као и ТВ канал на српском језику.

Радуле – Раде Бојовић, одборнички кандидат и потпредсједник Градског орбора СВЕТОСАВСКЕ у Подгорици

Подгорица, 12. октобар 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости