16/10/2019 22:54
Online Counter

Kако се последњих мјесеци здравље поглавара Српске православне цркве погоршало, интензивно се расправља о његовоме наследнику, објавила је руска агенција „Регнум”.

„За Руску цркву најприкладнији кандидат и најприкладнија замена Иринеју Гавриловићу (89) је, наравно, епископ бачки Иринеј Буловић, који мудро и храбро брани интересе Руске цркве на панправославноме нивоу”, наводи руска агенција.

„Овај српски епископ познат је по својој бившој блискости са Васељенским Патријархом, али се, након расколничких напора Вартоломеја, потпуно дистанцирао и интензивирао комуникацију са поглаваром Руске православне цркве, патријархом Kирилом. Више пута је посетио Московску патријаршију”, наводи се.

Међутим, у овој анализи се наводе процене по којима “избор Иринеја Буловића за новога патријарха СПЦ није баш сигуран”.

„Озбиљна препрека избору владике бачкога за поглавара СПЦ је чињеница да председник Републике Србије, Александар Вучић, има свога кандидата за ово место”, тврди руска агенција.

Вучићев кандидат је, према овим наводима, Порфирије Перић (58), митрополит загребачко-љубљански.

„Регнум” наводи и да „председник Србије, чији је утицај у СПЦ огроман, отворено лобира да његов близак пријатељ, а многи сматрају и рођак, буде изабран за будућега поглавара СПЦ – митрополит Порфирије се већ сматра најозбиљнијим кандидатом”.

„Порфирије је много млађи од осталих потенцијалних кандидата, има велико медијско искуство, и млади и шира јавност га поштују. Поред тога, није било компромитујућег материјала против њега у медијима. Он је много приступачнији ‘обичном вернику’ од свога духовнога оца, владике Иринеја Буловића”.

Порфирије је родом из Бечеја, а од 1999. је титуларни епископ јегарски, тј. викар Иринеја Буловића у Епархији бачкој.

Јавност Србије Порфирија зна као члана Савјета Републичке радиодифузне агенције. Једно време је био епископ војни Војске Србије, а од 2014. митрополит СПЦ у Загребу.

Руска агенција у закључку наводи:

„Наши извори у врху Руске православне цркве страхују да би владика Иринеј Буловић, идеалан кандидат, могао да напусти борбу за место поглавара СПЦ због чињенице да, попут Порфирија, не ужива такав углед међу српским владикама, а још мање у председничкој администрацији Вучића”.

Број прегледа:
hit counters free

Новости