8/8/2019 15:06
Online Counter

Када би се сабрали сви јауци српске деце убијене током Другог светског рата у усташким логорима, био би то крик који би одјекнуо кроз целу васиону. И једно дете, уморено на овако суров начин, нама намеће велику одговорност, а не стотине, хиљаде, десетине хиљада њих.

Ово је, између осталог, у разговору за продукцијску кућу "Центар" рекао редитељ и публициста Драгослав Бокан. Интервју који је са Боканом урадио новинар Дејан Златановић "Јутјуб" је уклонио из свог садржаја са оптужбом да шири мржњу, пишу Новости. У емисији "Интервју", он је аргументовано говорио о усташким злочинима над Србима и Јеврејима у Другом светском рату.

Аутор емисије Дејан Златановић каже да је шокиран чином "Јутјуба" и наводи да је видео уклоњен после организоване акције хрватских институција и појединаца који желе да спрече ширење истине о страдању у логорима НДХ.

- Бокан је прецизно и аргументовано набрајао злочине почињене у НДХ - објашњава аутор емисије. - Посебно је био потресан део у коме је описивао страдања деце у логорима НДХ. Он је говорио о неодговорности нашег народа и елита према сопственом страдању.

Златановић подсећа да је "Јутјуб" одобрио емитовање реклама, што указује да је садржај емисије био коректан, али и да је после хрватске интервенције која је уследила - блокиран.

Бокан је у забрањеном интервјуу навео, позивајући се на израелског историчара Гидеона Грајфа, да је Јасеновац био монструознији логор чак и од Аушвица, а говорио је и о одговорности данашње генерације Срба да не заборави сурова уморства својих предака.

- Геноцид који је над нама извршен у Другом светском рату није нешто што се може једноставно решити билатералним односима или економијом. То је нешто много дубље, а ми морамо да ојачамо психички и духовно да бисмо схватили шта нам се десило - рекао је Бокан у интервјуу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости