20/8/2022 22:09
Online Counter

Посета одлазећег министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина Москви, најављена за 22. август, има, по свему судећи, два разлога: први је спољнополитички, а други је унутарполитички. Ово мишљење је за РЕГНУМ 19. августа изнео професор међународног права на Универзитету у Косовској Митровици Дејан Мировић .

Подсетимо, раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да ће 22. августа у Москви бити одржани разговори шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина. Очекује се да ће на састанку бити размотрена бројна питања руско-српске сарадње, као и размена мишљења о актуелним и регионалним проблемима, саопштило је Одељење за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије.

Само дан пре планиране Вулинове посете Москви, председник Србије Александар Вучић одржаће састанак са представницима косовских Срба, а потом ће се обратити српској јавности изјавом о резултатима разговора са тзв. премијером отцепљене српске покрајине Косово Аљбином Куртијем у Бриселу 18. и 19. августа. Један број српских портала већ се пита да ли је Вулинова посета Москви повезана са жељом српских власти да се обрате Русији за помоћ у случају новог пораста тензија на КиМ после преговора, што је сам Вучић оштро демантовао.

Први, спољнополитички, задатак ове посете је да сакрије чињеницу да после великог скандала око доласка Сергеја Лаврова у Србију 6. јуна његов српски колега Никола Селаковић никада није посетио Русију, иако је обећао да ће то учинити чим се сазнало да бројне земље неће отворити ваздушни простор за авион руске владе, и да Лавров неће моћи да лети за Београд, рекао је Мировић.

„Од тада је прошло више од два месеца, али још нисмо чули да ће Селаковић посетити Москву. Уместо тога, у Москву ће летети Вулин, који је у одлазећој Влади Србије служио као својеврсни портпарол Александра Вучића, који даје патриотске изјаве у право време и на правом месту. Његово путовање требало би да сакрије чињеницу да се Вучић не усуђује да пошаље Селаковића у Москву, како не би наљутио Запад “, сматра српски правник.

Када је у питању унутрашњополитичка компонента предстојеће посете, само присуство министра Вулина у Москви, у веома осетљивом политичком тренутку, требало би да створи привид да постоји нека врста руско-српске коалиције која ће спречити спровођење по Србе погубног косовског сценарија, сматра стручњак.

Поводом преговора у Бриселу, који су почели 18. августа, експерт је рекао да се српска и албанска страна ни о чему нису договориле – поента састанка је да САД и ЕУ још једном изврше притисак на председника Србије, захтевајући да се придржава одредби Бриселског споразума.

„Александар Вучић, наиме, то ради од 2013. године. За све ово време Србија није постигла и неће остварити формирање Заједнице српских општина на Косову. У међувремену, Албанци су добили и више него што су тражили. Дакле, поента преговора у Бриселу је да се пронађе начин да се прогура забрана коришћења српских матичних бројева и српских докумената на територији Косова и Метохије. А представа са министром Вулином у Москви, одлагање конференције за новинаре после преговора у Бриселу, требало би да покажу да Александар Вучић није капитулирао пред албанским сепаратистима и да није умешан у изградњу косовске лажне државе. У Бриселу нема преговора. Само западни партнери подсећају Вучића да су његови блиски сарадници дубоко затрпани злочином, а да је њихов новац на Западу“, рекао је Мировић.

Према експерту, главно питање је зашто не иде Селаковић, већ Вулин иде код Лаврова.

„Очигледно, председник Србије поново злоупотребљава наклоност руског Министарства спољних послова и лично министра Сергеја Лаврова. Зашто руска страна толерише такве трикове Александра Вучића за мене је још увек мистерија “, закључио је Дејан Мировић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости