29/10/2019 7:27
Online Counter

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је Република Српска најважнији спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија учинити све да Српска и Срби без обзира на то гдје живе буду мирни и сигурни.

"Свако коме је стало до мира обрадоваће се јачању Војске Србије. Ратови на Балкану почињали су тако што су нападани Срби који живе ван граница Србије", рекао је Вулин за АТВ.

Према његовим тијечима, када имате снажну српску војску и државу никоме неће пасти на памет да покуша да промијени начин живота Србима који живе ван Србије, а онда ће бити и мира.

"То важи и за Републику Српску која је наш најважнији спољнополитички приоритет и учинићемо све да она и Срби без обзира на то где живе буду мирни и сигурни", поручио је Вулин.

Када је ријеч о односима Србије и Русије, Вулин је рекао да двије државе имају најближе могуће односе.

"То је стратешко партнерство и то су односи будућности. Русија рачуна на Србију и Србија рачуна на Русију. Русија на свим међународним форумима веома гласно брани и заступа не само став Србије, већ и Срба и ту мислим и на Републику Српску. Ти односи подразумевају и снажну економску и војно-техничку сарадњу", истакао је Вулин.

Вулин је рекао да је Србија опредијељена за политику војне неутралности и да чврсто вјерује да је то најтежа, исправна, најбоља могућа и најчаснија политика.

"Када сте дио било којег војног савеза, па и НАТО-а, ви се суочавате да добијете наређење да урадите оно што су неки други радили на штету нашем народу. Србија је одлучила, а вјерујем да су и Срби одлучили да никада не чине зло које је чињено њима", појаснио је министар одбране Србије.

Вулин је подсјетио да је Дејтонским споразумом предвиђено да Србија има не само специјалне и паралелне односе са Републиком Српском, већ да је и гарант тог споразума.

"Дејтонски споразум је направио БиХ. Ако је Србија гарант тог споразума, онда смо ми гарант и БиХ. Ми ћемо све учинити да се наша добросусједска сарадња развија. Ми гарантујемо територијални интегритет БиХ, али Република Српска у складу са Дејтонским споразумом мора да има све своје надлежности. Ништа што не договоре три народа и два ентитета за Србију није валидно", истакао је Вулин.

Вулин је навео да блокада формирања власти на нивоу БиХ није добра за све грађане у БиХ, али да то показује да, када се поштује Дејтонски споразум, Република Српска функционише.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вулин је рекао да је покушај формирања "велике Албаније" највећи безбједносни ризик на простору Балкану, баш као што је и формирање такозване "војске Косова" средство да се створи велика Албанија и да се угрози безбједност читавог региона.

"Међународна заједница је одговорна за то. Србија је спремна да заштити све Србе гдје год да живе", закључио је Вулин.

Број прегледа:
hit counters free

Новости