24/9/2019 8:05
Online Counter

Осумњичени Ненад Вујошевић казао да је Душка Kнежевића замајавао говорећи му да је разговарао са било којим тужиоцем о истрагама које се воде против предсједника Атлас групе

Нисам разговарао са било којим тужиоцем о истрагама које се воде против Душка Kнежевића, јер су то часни људи, а њега сам замајавао да то чиним.

То је, између осталог, пред тужиоцима саопштио секретар Врховног државног тужилаштва Ненад Вујошевић, током изношење одбране пред специјалном тужитељком Лидијом Вукчевић.

“Било би добро да се суочим са Душком Kнежевићем и да докажем да је он манипулатор, да је све слагао и да је лош човјек, који је искористио моје најтеже здравствено стање”, казао је Вујошевић на саслушању, према тврдњама саговорника “Вијести”.

Он је ухапшен у петак на подгоричком аеродрому, након што је авионом дошао из Београда.

Kнежевић је пар дана раније објавио снимак аудио-разговора са Вујошевићем, у којем овај тврди да је узимао новац бизнисмена са потјернице и њиме куповао службене услуге врховног државног тужиоца Ивице Станковића.

Kнежевић је рекао да је у ту сврху дао око 800.000 еура.

Први човјек тужилаштва то је негирао исте вечери када је снимак објављен, а дан касније представници СДТ-а саопштили су да нема ни удаљених сумњи да је њихов колега крив, али да Вујошевића прате више од годину због сумње да је дио Kнежевићеве криминалне групе којој је достављао повјерљиве информације из институције чији је службеник.

Према поузданим информацијама “Вијести”, Вујошевић је у Специјалном државном тужилаштву негирао да је постао члан криминалне организације шефа Атлас групе - Kнежевића.

Рекао је да га познаје пар година, да је сматрао да су пријатељи и да му је бизнисмен са потјернице детаљно причао о проблемима, али да му никада није давао задатке, па ни оне да утиче на било којег тужиоца.

“Никада нисам нудио, нити дао мито врховном државном тужиоцу Ивици Станковићу, главном специјалном тужиоцу Миливоју Kатнићу, нити тужитељки Лидији Вукчевић”, наводно је рекао осумњичени на саслушању.

Објаснио је да је негдје током 2018. године од Kнежевића позајмио 20.000 еура.

Рекао је да се не може сјетити мјеста на којем је узео новац, али да се сјећа да је пребројао паре и да је тада обећао Kнежевићу - да ће му вратити све, али да се нису обавезивали роковима.

Тврди да је Kнежевић изненада почео да га притиска да му врати новац, користећи његово тешко психофизичко стање, након чега је почео да тражи и помоћ у тужилачким предметима.

“Рекао сам му да се распитујем, али ја сам га буквално замајавао, јер нисам разговарао ни са једним тужиоцем које сам поменуо, јер знам да се ради о часним људима”, казао је Вујошевић на саслушању, тврди саговорник “Вијести”.

Рекао је и да је огорчен на Kнежевића јер га је незаконито снимао:

“Подвлачим тврдњу - да никада о предметима Душка Kнежевића или са њим повезаним лицима, нисам обављао разговоре или не дај Боже, нудио или давао мито. Ја сам га замајавао, али ћу позајмицу вратити”, истакао је Вујошевић, преноси извор “Вијести”.

Вујошевићу је прекјуче одређен притвор до 30 дана због страха од бјекства, а његов правни заступник, адвокат Боривоје Боровић поднио је жалбу на то рјешење.

Боровић је у петак прецизирао да је Вујошевић саслушан због сумње да је починио два кривична дјела - противзаконит утицај и чланство у криминалној организацији.

За прво дјело запријећена је казна од шест мјесеци до пет година, а за друго од једне до осам година робије.

“Транскрипти прислушкиваних разговора не могу да се користе као доказ. Дакле, против њега не постоји ниједан доказ у овом предмету”, рекао је тада београдски адвокат.

Негирао је да ће Вујошевић бити свједок сарадник.

Угрозио личну и безбједност породице

Вујошевић је тужитељки рекао да је лијечење требало да настави у Њемачкој, али да није отишао због спекулација у медијима, односно након што је чуо да је Kнежевић за њега изјавио да је под заштитом страних обавјештајних служби, да је на сигурној локацији, да ће објавити податке које посједује Вујошевићева породица ако га неко ликвидира.

Он је рекао да му је окривљени бизнисмен тиме угрозио личну и безбједност породице...

“Ангажовао сам адвоката у Београду, одустао од пута у Њемачку и мој адвокат је мејлом обавијестио поступајућу тужитељку, да ћу добровољно доћи у Подгорицу, што сам и учинио. Молим тужилаштво да ми не не предлаже било какву мјеру притвора, јер би ми то уништило и ово мало здравља”, саопштио је наводно Вујошевић током саслушања.

“Врбовао тужиоце и нудио мито”

Истрага је проширена и на Вујошевића, а у документу СДТ конкретизује се да је секретар ВДТ пристао да за потребе крими организације Kнежевића, ступа у контакт са тужиоцима и службеницима тужилаштва, прикупља податке и сазнаје да ли су против групе коју је окупио бизнисмен - покренути извиђајни поступци, а посебно у вези активности које се односе на е-комерц, односно утају пореза и прање новца.

“Те да у случају да такви поступци постоје, врбује тужиоце, нуди им мито и друга средства... и да обавјештава организатора... криминалне организације о доказним радњама које предузимају тужиоци”, пише у наредби о проширењу истраге.

Број прегледа:
hit counters free

Новости