12/8/2019 21:03
Online Counter

Седиште председника Републике Србије од јутрос је, без заштитних баријера, што је јединствен случај у свету. Радници "Београд пута", наиме, уклонили су заштитну ограду испред зграде Председништва на Андрићевом венцу, по налогу председника Александра Вучића, након што су током протеста "1од 5 милиона" демонстранти покушали да насилно уклоне безбедносну баријеру и уђу у зграду, у којој је седиште председника Републике, пише Еспресо.

То значи да ће грађанима сада практично бити омогућен приступ до самог улаза у зграду Председништва.

Саветница за медије председника Републике Сузана Васиљевић рекла је да је то, иначе, противно свим безбедносним препорукама и закону, али, како каже, грађани ће сада моћи да приђу до самих врата да се не би правила фама од догађаја, какав се одиграо испред Председништва у суботу увече.

"Ово је јединствен пример у свету, али да пробамо да покажемо како Србија може и како је Србија демократска земља, која је отворила простор око згаде. Надамо се да ће сви умети то да поштују и да ће се са поштовањем односити према објектима који су симбол државе", рекла је Васиљевић.

Поновила је да ће, по налогу председника, сам улаз убудуће обезбеђивати припаднице специјалне јединице Kобре, са ознакама и, вероватно, у војним униформама, како не би било спекулација о томе ко обезбеђује зграду.

"Ову зграду једино и искључиво обезбеђују припадници специјалне јединице Kобре, као и у прошлу суботу", подвукла је Васиљевић.

Она је истакла и да је ово јединствен пример у свету да зграда председника не буде обезбеђења физичким баријерама.

Kако каже, свако ко је путовао и имао прилику да извештасва из Беле куће, Јелисејске палате, или било ког другог државног објекта на свету, зна да нигде није могуће прићи, зато што су сви државни објекти и све председничке резиденције, као и радни простор председника државе или владе, обезбеђени високим оградама.

Број прегледа:
hit counters free

Новости