26/9/2019 18:54
Online Counter

Решење за питање Косова и Метохије мора да буде такво да ниједна страна не добије све, али да добије довољно, поручио је данас у Њујорку, у обраћању Генералној скупштини УН, председник Србије Александар Вучић и истакао да то решење нико не жели више од Србије зарад стабилности.

Зато, поручио је, очекујемо да све велике силе схвате и подрже наше аргументе и да не подржавају аргументе и покрете који иду у супротном правцу, као што је то био случај од 1999. до 2008. године.

Вучић је истакао да се Србија суочава са проблемима везаним за територијални интегритет.

„Имамо отворено питање Косова и Метохије. Нерешено питање КиМ највише оптерећује економски раст не само у Србији, него и у региону. И зато ћу причати о напорима да разрешимо то упркос свим проблемима“, рекао је Вучић и додао:

„Као што је говорио Јован Дучић да су ’непријатељи само наши пријатељи који се разликују по томе што нас не схватају и што постоји одређени неспоразуми‘. Ово је вишевековни проблем који се не може само разумети кроз предрасуде, али ми смо храбро и реалистично, уз веру, почели да се боримо за трајно решење. Нико га не жели више од Србије, јер ће омогућити нашој земљи и целој регији стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на нашем путу ка ЕУ“, рекао је Вучић.

Цитирао је некадашњег америчког председника Џона Кенедија да не можемо да разговарамо са људима који кажу „што је моје — моје је, а што је твоје — око тога може да се преговара“ и поручио да решење мора да се постигне тако да ниједна страна неће добити све, али ће добити довољно.

Србија не признаје једнострано порглашену независност тзв. Косова, као што одређени број земаља то чини, јер је према правно обавезујућој Резолуцији СБ УН 12 44 Косово — аутономна покрајина Србије, рекао је он.

Подсетио је на дијалог под покровитељством ЕУ и на то је потписан Бриселски споразум, али да преузете обавезе испуњава само Србија.

„Настављамо дијалог упркос великим тензијама, проблемима и одређеним унилатералним потезима Приштине, као што су таксе на нашу робу. Пошто су увели таксе 21. новембра 2018, изгубили смо 350 милиона евра до 21. августа ове године. Те таксе још ограничавају достојан живот Срба на КиМ. Све ово време Србија је умерено и одговорно одговарала и није спроводила контрамере и покушавала је да смири ситуацију“, рекао је Вучић.

Не само да су интереси Приштине и Београда умешани у питање Косова и Метохије, већ и свих осталих међународних играча и док се буде настављало тако, Косово ће бити извор непрестаних политичких манипулација и нестабилности, истакао је он.

Из тог разлога, наглашава, неопходно је присуство УН кроз Унмик као гаранција за безбедност Срба који тамо живе.

„Упркос свему, верујем да је споразум између Срба и Албанаца од огромног значаја за стабилност региона. И даље се боримо за решење питања Косова и Метохије, да то није случај, не бисмо градили пут до Ниша до Приштине. Србија се увек налазила на раскрсници путева“, рекао је он.

Председник је подсетио да је и пре годину дана, на истом месту, речено да је ситуација у свету далеко тежа него претходних година, али да је његов утисак да 2019. није ништа лакша.

„Приметили сте да се сви ми, као деца, окупљамо овде када треба да чујемо шта велики моћници мисле о нама. И помало смо уплашени, а радујемо се када се заврши, а не појавимо се у њиховим говорима. Нажалост, са подсмехом гледамо на оне који су споменути, јер ми нисмо на њиховом месту и на тај начин смо преживели још једну годину“, рекао је Вучић.

Како је подвукао, не говори само о једној великој сили, већ о свим великим силама.

Вучић је истакао да долази из мале земље, али највеће на Западном Балкану, која је највише пропатила кроз Први светски рат, из народа који је доживо највеће патње у Јасеновцу током Другог светског рата, због чега ти људи највише желе да имају мир и стабилност и могућност да надпредују у 21. веку.

Данас, како је рекао, не само да подвлачи поштовање за право, независност и суверенитет малих земаља, већ и то да увек будемо способни да одржимо квалитет и право на слободно одлучивање, тако што бисмо сви деловали заједно.

„Из тог разлога говорим о Србији и региону, јер једно не иде без другог", нагласио је Вучић.

„Србија није острво, већ део Балкана. Балкан ће бити јачи ако је и Србија снажнија“, нагласио је председник Вучић.

Зато се, истиче, увек једнако залаже за регион, као и за Србију.

„Зато ћемо увек заговарати политику мира и преговора, јер је то једини начин да створимо неопходну стабилност без које нема економског раста и прогреса“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија данас на путу ка ЕУ, да је њена посвећеност том циљу јача него икада.

Председник је казао да Србија поштује интегритет свих земља, додајући да никада није тражила, нити ће тражити нешто што није њено, али да очекује да добије истинито поштовање.

„Ми себи не дајемо право да делимо свет на добро или лоше, или да оцењујемо шта је добро или лоше, али се поносимо нашом љубави према слободи за коју смо се кроз векове борили“, рекао је Вучић.

Србија заговара, каже Вучић, да сва питања у свету треба да се решавају на миран начин кроз дијалог, у складу са међународним правом и примењивим резолуцијама УН.

„Желимо да ценимо стара пријатељства и стварамо нова, зато поносно говоримо овде у најбитнијој сали у свету и кажемо да желимо да побољшамо сарадњу са свим афричким, азијским, латиноамеричким земљама. Тако видимо будућност Србије и света“, навео је Вучић.

Поручио је и да пријатељство није нешто што је вечно, већ да се мора узгајати и чувати и нагласио присутнима у УН да се увек могу ослонити на Србију.

„Ми на путу за ЕУ имамо партнерски однос са западним земљама, као што је све интензивнија сарадња са САД, али такође се поносимо нашом сарадњом са Кином, Русијом, са азијским, афричким и латиноамеричким земљама, које су у фокусу наше спољне политике“, рекао је Вучић.

Он је излагање на 74. заседању Генералне скупштине УН завршио речима некадашњег америчког председника Абрахама Линколна:

„Ако постоји нешто што човек може да учини добро, нека то учини, дајте му шансу“, али и уз поруку „Балкан балканским народима“.

Српско уједињење/Спутњик

Број прегледа:
hit counters free

Новости