1/8/2019 23:54
Online Counter

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је, "уз одређене прескоке", пуне 24 године био прислушкиван и праћен применом различитих метода. Он је на ТВ Пинк читао делове званичних извештаја БИА, са ознаком државна тајна, наводећи имена судија који су одобравали да буде прислушкиван, као и имена страних дипломата с којима је био у контакту.

Бивши руководиоци служби безбедности за Н1 кажу да такав наступ представља преседан, и да је безбедносни систем очигледно урушен.

Званични извештаји ресора државне безбедности и БИА, под ознаком "државна тајна", осванули су у јутарњем програму Пинка.

Хрпу тајних докумената не обелодањују ни истраживачки новинари, ни тајни агенти, већ председник Србије Александар Вучић. Kако каже, то су докази да је био прислушкиван. Први пут се мере против њега уводе 1995. године, одлуком Јовице Станишића и то без налога суда, потом је, до 2003. у више наврата "стављан на мере" уз одобрење суда. И ту није крај. Вучић тврди да су га прислушкивали и од 2007. до 2012. Међутим, не на противзаконит, већ на ''лукав начин''.

"Све дипломате који су у контакту са мном су директно пратили - Олега Дзизу, руског дипломату, којег су пратили као припадника обавештајне службе стране државе, све ок. Бившег Сузаниног (Васиљевић) вереника, Жоржа Уриоа, као припадника обавештајне службе Француске. Али сам наравно радио са људима из амбасаде, најнормалније као представник странке, тада је већ СНС био основан. Они су узели Русе, Американце, Мађаре и Французе да би могли да виде комплетну моју политику и нашу политику и према Европљанима и према региону и према великим силама - Русији и Америци. Пратећи њих и надзирући њихове контакте, у сваком тренутку су знали шта је то што ја радим на спољнополитичком плану", рекао је Вучић.

Подаци су прикупљани и преко контакта са Орханом Драгашем, Гораном Весићем и Владимиром Ђукановићем, каже Вучић и додаје да је пратила БИА и његове сараднике, садашњег председника Привредне коморе Србије и особу која се у медијима спомиње као нови амбасадор Србије у Црној Гори.

"Са Марком Чадежом, данашњим председником Привредне коморе Србије, веровали или не. Тако да су покривали и тај однос према Немачкој, јер је он тада радио у немачкој амбасади, то је вероватно био основ. Владимир Божовић који је окарактерисан као индикативан, као неко ко би могао да буде интересантан као достављач информација обавештајној служби Црне Горе", додао је Вучић.

Државном тајном проглашавају се документа којима се заправо штити национална безбедност и међународни односи Србије. Питање је колику штету председник Вучић наноси сопственој земљи када каже да су праћене стране дипломате. И како зна да те особе нису заиста радиле за тајне службе других земаља?

"Он, у тој емисији, каже да би ја требало да се понашам као бивши председник. Истовремено се, у тој емисији, пред очима читаве јавности, понаша као садашњи представник који открива државне тајне, врши кривична дела пар екселанс, уништава службу државне безбедности и темељ државе - а то су и службе државне безбедности, без којих није могуће да државе постоје - доводи у питање, доводи у питање њихову будућност. Kо ће, ко има кредибилитета, у будућности радити у служби државне безбедности којој председник државе открива државне тајне", пита некадашњи председник Србије и лидер СДС Борис Тадић.

"Има смисла да се објаве налази тајних служби ако су они урађени против закона и то је увод у кривични поступак против оног ко је то радио. А овако је то потпуна девастација те службе и она сад има само симболично место, а та служба је јако важна када ради посао на ваљан начин", оцењује председник Нове странке Зоран Живковић.

Деведесетих је праћена целокупна опозиција, Вучић није изузетак, каже адвокат Сеад Спаховић. А што се тиче прислушкивања дипломата, оцењује да је реч о тзв. статусној обради.

"Статусна обрада значи да та функција коју тај човек има, захтева да буде под надзором. И то су, по мом мишљењу, стране дипломате. А ако неко сматра да је толико важан да се под обраду ставља десет људи да би видело шта он ради, то је сад друго питање зашто је то тако. Ја мислим да је председник Републике тада као опозиционар, "упадао у мере" код ових људи, који су, праћени из других разлога, по мом мишљењу", наводи Спаховић.

Вучић каже - сви прислушкивани, које спомиње, дали су му дозволу за то.

Безбедносни стручњаци, међу којима су и бивши руководиоци обавештајних служби које је контактирао Н1, постављају исто питање, шта се десило са чувањем у тајности метода рада службе, и како ће се служба сада заштитити. Сложни су у оцени да је овакав наступ председника једне државе преседан, како у домаћој, тако и на међународној сцени.

"Подаци који носе ознаку - било која ознака - државна тајна или строго поверљиво - се на посебан начин чувају, под посебно прописаним мерама. Значи, они се не износе из одређених просторија, а камоли да се носе на програм са националном фреквенцијом. Питамо се да ли је опозвана тајност, на документу који је показан види се да постоји ознака, не види се да је она опозвана, али председник јесте лице овлашћено да опозив учини", наводи Јелена Пејић из Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП).

Уколико председник не учини опозив тајности, закон каже - рок за престанак тајности документа са ознаком "државна тајна" је 30 година.

Број прегледа:
hit counters free

Новости