10/7/2020 11:33
Online Counter

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао о три кључне теме - данашњем самиту о КиМ, билатералним односима Србије и Француске и будућности Европске уније и Србије у Унији.

Како је рекао, са Макроном је разговарао у четири ока сат и по времена.

„Разговарали смо о три кључне теме - сутрашњи самит и односи Срба и Албанаца и решењу косовског питања, затим о билатералним односима и како појачати сарадњу у домену образовања, културе, економије и улагања”, рекао је Вучић.

Од кључног значаја је и да сам учио од Макрона како он види Европу и свет у будућности, са кључним освртом на европски пут Србије, додао је Вучић.

„Ми се добро разумемо, Макрон увек говори јасним и једноставним језиком. Не разумем увек формалан бирократски речник, али Макрона увек добро разумем…”, рекао је Вучић.

Када је реч о сутрашњем самиту о КиМ, у организацији Немачке и Француске, Вучић је рекао да није сигуран да ће моћи да се усвоји заједничка изјава.

„Говорио сам стратешки и шта мислим да се збивало и шта може да се догоди у будућности”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да „пресецање преко ноћи” не може донети добре резултате у дијалогу Београда и Приштине, већ да две стране могу да направе безброј малих корака како би поправиле односе.

Вучић је новинарима у Паризу рекао да верује да ће данашњи видео самит, који ће водити француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, бити отворен разговор, али да не очекује превише резултата, нити сагласност.

Упитан да ли му је после данашњег разговора са Макроном јасније шта би могло да се очекује од видео самита, Вучић је рекао да верује да ће свако говорити о томе како види дијалог, будућност разговора.

„Не мислим да ће да буде превише резултата, биће пронађени некакви принципи, али које не можемо сви да договоримо, тако да верујем да ће изаћи са председничким саопштењем Французи и Немци, ми ћемо посебно, као и Албанци”, рекао је Вучић.

Он је рекао да верује да ће се говорити и о могућностима за постизање компромиса и шта је то што сматрају да је важно у наредном периоду.

„Да обезбедимо слободан проток људи и услуга, очување мира, да обезбедимо безброј малих споразума који ће да промене односе између Срба и Албанаца, да видимо шта ћемо да радимо са тим о чему се не слажемо”, рекао је Вучић.

Како је објаснио, Албанци ће рећи да су дошли да разговарају о међусобном признају, а ми да то Србију не занима, али постоји безброј малих корака којима могу да се поправљају односи и уради нешто за српски и албански народ.

„То је тактика за коју мислим да је добра, а пресецање преко ноћи је нешто што не може да нас доведе до доброг решења”, рекао је Вучић.

Каже да Макрон, као изузетан геополитички стручњак, то разуме.

„Смешно би било да кажем да је Макрон на нашој страни, није, али, да ли разуме позицију Србије? Мислим да је разуме и добро схвата. И мислим да сам на пластичан начин то и објашњавао, тако што сам рекао „Зашто бисмо ми нешто урадили, да видимо шта Србија добија. И он каже „у праву си, хајде да видимо шта Србија добија”.

Foto: Reuters

Број прегледа:
hit counters free

Новости