10/7/2020 14:57
Online Counter

Дијалог са Приштином у Бриселу, планиран за недељу, одложен је за четвртак, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић после видео самита, који је, како је истакао, био тежак, јер је Србија има другачији став од свих осталих учесника, а Приштина је изашла са максималистичким захтевима.

„Верујем да ће Немачка и Француска изаћи са својим заједничким, председничким саопштењем, пошто је било ствари око којих нисмо имали исто виђење”, рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је истакао да је албанска страна изашла са својим захтевима, које је назвао „списком лепих жеља”, пошто Србија не прихвата никакве ултиматуме и наређења, те предочио новинарима шта је то што Приштина тражи.

„То су очување територијалног интегритета Косова, очување Устава и уставне организације Косова, трајно узајамно признање, а не модел две Немачке, чланство у УН и да друге европске земље признају Косово. А, тек онда ће да се баве питањем несталих и ратне штете”, рекао је Вучић.

Председник Србије је на то поручио да је сваки разговор потпуно бесмислен ако су ти захтеви смисао свега.

„Спремни смо да разговарамо о свим корацима који би поправили односе народа, проток људи, роба, капитала, али да не прихватамо ултуматуме. То није могуће и реалнп”, рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Меркел и Макрону на организацији Самита и труду и напору да доведу две стране за сто и покаажу посвећеност решавању проблема.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон на данашњем видео самиту о косовском питању били коректни и да Србија није била изложена притисцима, али је подсетио да су обе земље признале независност Косова.

Вучић је новинарима после видео самита у организацији Немачке и Француске, упитан какав је био став Француске и Немачке, рекао да су они били коректни и да њихови лидери разумеју позицију Србије, али да су те земље признале независност Косова.

„Не морам ништа даље да објашњавам и говорим”, рекао је Вучић. Он додаје да су Меркел и Макрон искусни политичари који знају шта је могуће и реално, а шта није.

„Једно су жеље, а једно је стварно и озбиљно разумевање политичке ситуације”, рекао је Вучић. Додаје да не може да каже да је Србија била изложена притисцима од стране Маркона и Меркел.

Каже да се трудио да данас на храбар, рационалан и прагматичан начин одговори на захтеве и „списак лепих жеља” албанске стране, те да верује да су Меркел и Макрон то разумели.

„Мораћемо да разговарамо, али није лако разговарати са неким ко живи ван реалности. Кад кажу да им је циљ да се укине Резолуција 1244, ми питамо шта је ту српски интерес, они кажу 'па не знамо'... У сваком сучају, није лако време пред нама, али борићемо се и чуваћемо земљу”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је тежак пут пред Србијом, али да неће бити лако ни онима којим мисле да ће Србији узети све, а да она не добије ништа.

„Људи не треба да брину. Наши људи су били веома веома добро припремљени за овај састанак”, рекао је Вучић након видео конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном и премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем.

Вучић је током конференције, како је рекао, навео шта је све Србија спровела из Бриселског споразума и нагласио да Приштина није успела ни једину обавезу, једну, да оствари, а то је Заједница спрских општина.

„Не знају како да изађу из тога. Када улазите у разговоре, и једни и други морају да прилагођавају споразуме свом правном поретку, а приштинска страна се правда тиме да је ЗСО противна њиховом уставу”, истиче Вучић и додаје да не зна о чему ће се разговарати ако Приштина није у стању од 19. априла 2013, ни након седам и по година, да испуни своје обавезе.

Како је казао, биће тешко, али видеће шта се може.

На питање шта је то око чега се нису сложили са домаћинима и другим учесницима Самита, Вучић каже да је иницијално неслагање било око прве тачке, односно да је српска страна инсистирала да то буду разговори Београда и Приштине, а не Србије и Косова, јер Србија не признаје самопроглашену косовску независност:

„Ми смо тразили Београд и Приштина, а не Србија и Косово”, наводи Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да дијалог неће, као што је било планирано, бити настављен у недељу у Бриселу.

„Сада се све променило - у недељу ћемо да имамо видео конференцију, а наставак дијалога је планиран за четвртак у Бриселу, уз учешће обе делегације”, казао је Вучић после видео самита у Паризу.

Казао је да се, уместо сутрашње вечере са званичнима ЕУ, делегација Србије враћа у земљу, да би у недељу учествовала на видеоконференцији, а потом, за четири дана иде у Брисел на наставак дијалога. „Овог лета ћемо, чини ми се, имати пуно видео конференција”, констатовао је он.

Број прегледа:
hit counters free

Новости