25/4/2020 8:57
Online Counter

Ако Вучић буде хтео да из ових избора изађе као човек који је у трци на 400 метара, већ 200 метара он сам отрчао кроз кампању антивируса, антипандемије, па онда ће он лако да истрчи до следеће победе – он је у ствари политичка кукавица и ја ћу то да кажем. Он је човек који хоће поново да украде изборе, он је човек који хоће да оствари победу на један нефер начин и хоће да устоличи нефер политички систем у Србији за „вјеки вјекова“.

Овако бивши председник Србије Борис Тадић коментарише поступке Александра Вучића и актуелну политичку ситуацију у држави.

– Опозиција мора поново да се консолидује, да размисли шта чинити у овом тренутку и да захтева нове околности и нове услове, јер ово што је Вучић најавио да „хоће изборе у јуну“ – прво он тиме говори да не поштује правни систем, зато што овог тренутка нема правног основа да избора буде у јуну, каже Борис Тадић.

– Вучић је за сабирање својих 50.000 потписа користио ситуацију у којој је, сва је прилика, већ имао информацију да је била инфекција у Србији. Значи, ризиковао је живот и својим потписницима за изборну листу – што говори да је он макијавелиста пар екселанс, који жели да користи чак и здравствено угрожавање грађана као прилику да оствари своју политичку предност. Ако он сад хоће да укине одређене мере здравствене превенције да би могао да изведе изборе и да на томе што је претходних месеци био сам у медијима као „херој спаситељ нације“, оствари нову „историјску победу“, јер то највише воли – онда је он човек који хоће да украде изборе, појашњава бивши председник Србије и додаје:          

– Ја позивам опозицију да поново седнемо за округли сто и да се договоримо шта чинити. Моје је мишљење да морамо да обновимо захтев „шест до девет месеци“ нормалног периода ради нормализације политичких односа, ослобађања медија, доношење правних аката који обезбеђују нормалне изборе. Да се обратимо и европским институцијама за ту подршку. Jер, подсећам вас, када смо тај захтев једном изнели, а Вучић рекао да „не може да се одложе изборе због правног система“. Сад видимо да је могуће одложити изборе. Он их је одложио због пандемије! Сада смо ушли у нерегулисане околности, имамо један правни вакум – и ми сада не можемо да уђемо у изборе поштујући закон. Вучић је дакле спреман да употреби пандемију за своју политичку корист, да употреби ризик да уведе грађане у нови талас пандемије само да би што пре остварио победу, јер ће се пре или касније, разоткрити слабост његовог економског и политичког система. Опозиција треба да буде тога свесна, али наш захтев не калкулише са тиме, наш захтев калкулише са нормалним изборним радњама – шест до девет месеци нормализације. Ми данас имамо политички болесно друштво које је последица ове политичке, тамне стране кампање која је била сакривена у антипандемијској кампањи, закључио је Борис Тадић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости