14/1/2020 18:01
Online Counter

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да власти Црне Горе морају водити дијалог у вези са спорним Законом о слободи вјероисповијести са Српском православном црквом чији је дио Митрополија црногорско-приморска.

Он је рекао да је дијалог "увијек љековит" и додао да је Србија спремна да помогне "по свим питањима" у вези са ситуацијом у Црној Гори.

"Ми се не мијешамо, али имам само један страх. Желим да обратите пажњу на једну ствар, црногорске власти спомињу дијалог са Митрополијом црногорском-приморском. Они морају да разговарају са СПЦ. Митрополија црногорско-приморска је дио Српске православне цркве, са сједиштем у Београду. Молим СПЦ да обрати пажњу на то да неко сјутра не би рекао да наши манастири припадају митрополији или епархији", казао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је сличан захтјев Београд изнио и у разговорима са Приштином "како Албанци не би сјутра измишљали неку косовску православну цркву, митрополију или епархију косовску".

Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин изјавио је раније да је влада спремна да без одлагања започне дијалог о примjени Закона о слободи вјероисповијести са "свим вјерским заједницама" као и да је спремна да са Митрополијом црногорско-приморском разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, "чим сама Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога".

Број прегледа:
hit counters free

Новости