7/9/2019 13:00
Online Counter

Председник Србије Александар Вучић изјавио је поводом забране српским кадетима да уђу у Хрватску на обележавање Дана јасеновачких новомученика да Хрвати не желе да се присећају своје прошлости и онога што се дешавало у Другом светском рату, пише Тањуг.

Вучић је рекао да Срби морају да брину о својим жртвама да им нико не би забранио да им одају почаст, те подсетио да ће на територији Републике Српске, у Доњој Градини, бити изграђен меморијални центар.

- Очекујемо ускоро предлог једне од најбољих светских и америчких компанија како да изгледа меморијални центар у Доњој Градини. Ми морамо да бринемо о томе да нам нико никада не би забранио да одајемо почаст јасеновачким великомученицима - рекао је Вучић новинарима у Никинцима.

Он је додао да ће бити снимљени и први филмови о Јасеновцу, што је било забрањено 75 година како се тадашње власти некоме не би замериле.

- Изјаве које сам чуо у Пољској боље да не коментраришем - казао је Вучић, алудирајући на тврдње хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић, током обележенавања 70 година почетка Другог светског рата у Пољској, која је рекла да су Хрвати дали највећи допринос антифашистичкој борби.

Он је подсетио на бомбардовање Београда у Другом светском рату, као и на страдања Срба у Шапцу, Kраљеву, Kрагујевцу, док су многи у другим државама дочекивали окупаторе цвећем.

- Било је више фашистичких режима, а само два нацистичка у читавој Европи. Поносан сам на борбу српског народа и у централној Србији и Војводини, на Kосмету, западно од Дрине и Дунава, јер се наш народ борио против окупатора - рекао је Вучић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости