20/7/2019 15:58
Online Counter

Председник Србије обратио се поводом оставке премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја и објаснио евентуалне импликације те оставке.

"Много више верујем да за нас ту нема иделане ствари и нема добрих ствари, много више верујем Трампу и његовим људима и секретару за националну безбендост Болтону, него што верујем многим људима у Стејт департменту", казао је Вучић.

"Од септембра када САД буде кренула са својим иницијативама које очекујем, њихов став биће потпуно јединствен, али свакако неће бити лаган за нас ни на који начин, шта год било и како год било", напоменуо је Вучић.

"Ми смо суверена земља, желимо добре односе са свима, али не и туторима, није наш посао да штитимо интересе светских сила већ интересе Србије. Све иде према томе да ће нас притискати да признамо независно Kосово" , рекао је Вучић.

- Оставка Рамуша Харадинаја је само политички трик који треба да му донесе још већу популарност, он сада постаје јунак, а сви остали његови политички ривали недостојни њега. Србија мора да реагује смирено, трезвено, одмерено и без еуфорије јер разлога за славље нема. Живот Срба на Kосову после овога биће још тежи, а мржња према њима још већа - рекао је Вучић на почетку данашњег обраћања грађанима Србије додајући да се сагледавају све чињенице и последице тог чина.

- Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бвше Југославије. Зато разумемо радост, ал и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине, рекао је он на конференцији за штампу.

Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

Суштински и де факто ће политичка ситуација у Приштини стремити ка даљем приближавању, даљем уједињавању и наставку приче о Великој Албанији - објаснио је Вучић, а онда изнео чињенично заснована предвиђања шта Србију чека у наредном периоду.

Он је додао и да многи грађани мисле да Харадинај иде у Хашки трибунал те појаснио да то није тај суд и да ће Харадинај тамо следеће недеље отићи, вратити одатле као победник, још јачи и популарнији пред изборе на Kосову зато што ће се позвати на два основна правна постулата тзв. пресуђене ствари - "ne bis in idem" и "res iudicata" која претпостављају да вам се не може судити двапут за исто, а њему је већ суђено у Хагу.

- Харадинај ће наредне недеље отићи у Хаг, пустиће га после 48 сати, вратиће се као херој, популарност ће му се удвостручити, жели да тиме обезбеди убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима који ће бити вероватно крајем септембра или у октобру. Циљ је формирање већине без Српске листе - рекао је Вучић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости