31/5/2020 15:29
Online Counter

Са административног прелаза Мердаре јутрос је враћен камион са робом из централне Србије, што практично значи да је почела примена нових мера које је донела ''косовска влада''.

У Приштини је, иначе, данас објављена одлука ''владе'' о увођењу додатних мера реципроцитета када је у питању роба из централне Србије, којом се забрањује увоз производа ако на пратећим документима није назначено "Република Kосово", те уводи обавеза да свако возило са робом из Србије обезбеди посебну дозволу.

Kако се наводи у одлуци, која је објављена на Фејсбук страници косовског ''министарства економије'', "у трговинским односима са Србијом забрањује се коришћење докумената за пољопривредне и индустријске производе, који користе имена земаља или садрже друге елементе, који су у супротности са Уставом Kосова и косовским законодавством".

У документу се наводи да се забрањује коришћење докумената "који садрже елементе који негирају независност или суверенитет Kосова или третирају Kосово као неравноправно". Наведено је да Агенција за храну и ветерину корисити печат "Република Kосово" у ветеринарским сертификатима.

У одлуци је наведено да је "увозницима из Србије потребно дати дозволу за свако возило које улази на Kосово", а да се захтев за дозволу подноси канцеларији Удружења Kосова у Србији, писмом или електронским путем.

Наведено је и да ''комерцијална друштва, основана по правилима која важе у Србији, не могу бити призната као правна лица на Kосову", а одлука се позива на Закон о трговинским друштвима ''Kосова''.

У образложењу се подсећа да је Влада у Приштини 31. марта донела одлуку о постепеном спровођењу реципроцитета као принципа у односима са Београдом.

''Влада'' одлуку образлаже наводним баријерама које примењује Србија, а које, кажу, штете извозницима и увозницима и производе трговински дефицит на страни ''Kосова'', због чега је одлучено "да се прошире мере реципроцитета у односима са Србијом".

Број прегледа:
hit counters free

Новости