2/12/2019 23:21
Online Counter

Председник Белорусије Александар Лукашенко стигао је данас у дводневну посету Србији, током које ће му домаћин бити председник Александар Вучић.

Он је изјавио да га са радошћу дочекује, и подсетио да председник Белорусије никада није био против интереса наше земље. На добре пријатељске односе Лукашенка и српског народа подсетио је и новинар Алекандер Зимовски, који је у својим мемоарима описао како је 1999. године, упркос НАТО препорукама да не путује у Србију, он ипак одлучио да дође на састанак са тадашњим председником СР Југославије, Слободаном Милошевићем.

– Лукашенко је био једини шеф државе који је током бомбардовања посетио нашу земљу и тиме показао љубав према српском народу. Лукашенко јако добро познаје нашу позицију и стање у Србији – изјавио је Вучић приликом дводневне посете Белорусији у јуну ове године.

На то је подсетио је и новинар, један од некадашњих лидера Бел-теле-радиокомпаније и водитељ програма „Ресонанце“, Алекандер Зимовски, који је у својим мемоарима описао свој лет за Београд током ваздушних напада 1999. године, где се нашао у пратњи председника Лукашенка, који је из Минска одлетио за Београд како би се састао са председником тадашње СРЈ Слободаном Милошевиц́ем.

– Kада смо полетели из Минска, са чуђењем и дозом страха смо открили падобране испод својих седишта. Лежали су на месту на ком су обично смештени прслуци у авионима. Прави војни падобрани, показали су нам како да их причврстимо – присећа се Зимовски.

НАТО је и пре полетања председничког авиона јавио да не може гарантовати безбедност, наведено је у мемоарима, али се на пут ипак кренуло.

Састанак лидера одржан је у резиденцији недалеко од Београда. Разговори председника трајали су око три сата, док су се у позадини чуле детонације, појачане звуком сирена.

Председник Лукашенко стигао је и да обиђе град том приликом и види неке од погођених локација, навео је новинар.

– Прилично сабласан призор када нема половине зидова, и кревета, само фрагмената неке медицинске опреме, који висе на рушевинама. Стварни удар бомбе или ракете изгледао је врло депресивно – каже Зимовски, подсјећа Телеграф.

Број прегледа:
hit counters free

Новости