10/3/2020 8:01
Online Counter

У трећем делу ексклузивног интервјуа Српском уједињењу, генерал Небојша Павковић је говорио о сузбијању тероризма на Kосову и Метохији и опструкцији војног врха и генерала Момчила Перишића.

- Мени као команданту Приштинског корпуса биле су везане руке. У мају месецу 1998. године државни врх је формирао тело састављено од најодговорнијих старешина из војске, МУП-а и државе, које се звало Оперативни међуресорни штаб и требало је да тај штаб планира и руководи противтерористичким операцијама. Ја сам био командант Приштинског корпуса у чијој зони се догодио тероризам и по функцији сам добио  задатак да припремим план те операције у којој је још учествовао и пуковник Милутин Филиповић. Ја сам то урадио и то сам образложио команданту армије Самарџићу, а затим и Перишићу, као и државном врху. Тај план је усвојен. Међутим, када смо требали да га применимо почеле су опструкције. Једноставно, ја нисам добијао извршна наређења да могу да радим онако како је планирано. Ето, то је суштина. Ми смо терористе поразили у октобру месецу 1998. године, осим једне мање групе терориста из оперативне зоне Дукађини код Ђаковице, којом је командовао Рамуш Харадинај о чему је и сам причао, и то је признао. Њих је остало стотињак у тој зони, некако су били организовни, а иначе сви остали су напустили територију Kосова или се разбежали. То је, у ствари, суштина.

На питање новинара портала Српско уједињење - која је била улога војске у време агресије на СРЈ, генерал Павковић каже:

- Долази посматрачка мисија на челу са Вокером, односно после потписивања споразума Милошевић - Холбрук, војска се повлачи са простора Косова и Метохије у касарне, а МУП се повлачи ван територије Kосова. Ми територију Kосова практично препуштамо Посматрачкој мисији да она надгледа и спроводи мир. По том споразуму, припадници војске нису могли да напуштају гарнизоне без претходне најаве да ће ићи на неки задатак, а после тога би долазили посматрачи који би пратили наше јединице, тако да су нама биле угрожене све могућности да било шта урадимо да би заштитили територију и државни простор. Терористи су одмах запосели локације које смо ми напустили. Онда су практично и Вокер и Посматрачка мисија на сваки начин подржавали поражене терористе и кренули су да их враћају у живот, да их организују, наоружавају и обучавају за одсудни напад на јединице Војске Југославије, каже генерал Павковић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости