8/9/2019 19:12
Online Counter

Прајд караван, који најављује предстојећу Параду поноса у Београду, дошао је у Ваљево, али није одржана Прајд шетња Kнез Милошевом улицом, од трга војводе Мишића, како је било планирано. Шетњу је спречило стотинак грађана који су били против ове манифестације, а већи инцидент је избегнут захваљујући акцији ваљевске полиције.

Учесници Прајд каравана и организатори из београдске Иницијативе младих за људска права, њих 15-ак девојака и младића, окупили су се на Десанкином венцу, где су били неколико минута, а потом су отишли у оближњи кафе ресторан у Kарађорђевој улици.

Пре него што је шетња подршке Паради поноса почела, стотинак претежно млађих Ваљеваца окупило се на Тргу војводе Мишића. Они су, како су рекли, против одржавања "геј параде" у Ваљеву. Ставили су црвене тканине преко споменика Десанке Максимовић и војводе Живојина Мишића како "ваљевски великани не би гледали ову срамоту која се дешава у нашем граду!".

Убрзо су отишли до ресторана у коме су били учесници Прајд каравана. Стали су прекопута, све време скандирајући и певајући уз повике против геј популације.

Полиција, која је обезбеђивала скуп, направила је кордон не дозволивши незадовољним грађанима да приђу кафе ресторану у коме су били учесници Прајд каравана, који су одлучили да из безбедоносних разлога одустану од шетње ваљевским улицама. Уз полицијско обезбеђење напустили су ресторан. Док се у пратњи полиције њихов комби удаљавао, грађани су скандирали "Србија, Србија".

Прајд караван до сада је посетио Kраљево, Kрагујевац, Зрењанин, Суботицу и Нови Сад, и у тим градовима је одржана Прајд шетња. Изостала је у Новом Пазару и Ваљеву.

Колубарске

Број прегледа:
hit counters free

Новости