17/5/2020 13:56
Online Counter

Потпредсједник ПДП-а и посланик у НСРС, Јелена Тривић, рекла је на данашњој конференцији за медије да је Влада Републике Српске кризу изазвану вирусом корона дочекала потпуно неспремно.

„Влада није имала раније залихе којима би одмах помогла привредницима који су затворени и чији су приходи пали у претходна два мјесеца. Ту видимо да ни ИРБ Републике Српске није реаговала промптно, из разлога недостатка средстава. Зато морамо споменути изгубљених 400 милиона КМ у пропалим банкама, од чега је 200 милиона средстава ИРБ-а. Јасно је шта би данас значило тих 200 милиона КМ“, каже Тривић.

Тривић каже да мјере за помоћ привреди, најављене од стране Владе Републике Српске, нису ефективно спроведене, него само најављене:

„Ту говоримо и о мјери исплате минималне плате од 520 КМ, које нису исплаћене. Шта ће то значити, буде ли исплата у нпр. јулу, ако привредник у економском смислу не преживи до тада?“, пита Тривић.

Она каже да у времена када је Влада то могла, није штедила за кризу која се могла очекивати будући да економија функционише у циклусима, а рецесија се могла предвидјети и по паду индустријске производње у јануару и фебруару.

Коментаришући најављени ребаланс буџета Републике Српске, Тривићева каже да није показана никаква солидарност:

„У буџету је остала ставка за стручне услуге 25 милиона КМ, а да не знамо чему служе, буџет предсједника Републике Српске је скоро исти у износу од преко 10 милиона, итд. Један од невјероватних примјера  је да је избачен текући грант “Подршка унапређењу пословних активности и побољшања пословања привредних друштава“ од 2 милиона, да је Министарству привреде смањен буџет на ставци „Текући грант - Подршка развоју привреде и побољшања ефикасности пословања и увођења нових технологија“ од 3 милиона, а у буџету је остала непромјењена ставка адаптације виле „Јахорина“ од милион КМ“, каже Тривић.

Она каже да ће сав терет ове кризе Влада изнијети задужењима, што значи да ће га платити грађани Републике Српске, односно сви порески обвезници, а не Влада својим неким мјерама

Тривић додаје да су приходи нереално планирани и да се може очекивати већи пад:

„Такође, дефицит буџета је преко 412 милиона КМ, што је око 3,7% БДП, чиме се пробија препоручени лимит од 3% за колико толико нормално функџионисање. То је једно озбиљно питање и за Фискални савјет Републике Српске и позивам их да доставе мишљење прије сједнице НСРС“, каже Тривић.

Она се дотакла и гласања посланика СНСД-а и тзв. Српског клуба у ПД ПС БиХ, који су по питању резолуцију којом се осуђује одржавање„блајбуршке мисе“ у Сарајеву били суздржани:

„Нису дали ниједно разумно објашњење зашто нису подржали ту резолуцију. Очекујем од централног комитета СНСД-а да у разумном року да објашњење зашто су били суздржани, зашто константно излазе у сусрет хрватском фактору у БиХ, зашто константно подилазе својим хрватским коалиционим партнерима. Уколико објашњење зашто су били суздржани не буде разумно и недвосмислено, ја ћу их сматрати заступницима хрватских националних интереса у Парламенту БиХ“, каже Тривићева.

Одговарајући на питање шта је опозиција радила током пандемије вируса корона, Тривићева је рекла да је Предсједништво ПДП-а још 20. марта предложило Влади Републике Српске сет мјера за помоћ привреди, да је она, као народни посланик такође предложила мјере и ставила се на располагање, али да је нико није контактирао. Додала је да су функционери ПДП-а солидарним одрицањем од примања упутили донацију Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, те да је упућено више донација појединачним крајњим корисницима.

Говорећи о кандидату за градоначелника Бањалуке на предстојећим изборима, Тривићева каже да о томе разговара са предсједником Градског одбора ПДП-а Бањалука Драшком Станивуковићем, руководством ПДП-а, али и другим опозиционим странкама и покретима:

„Кандидат ће бити онај који ће побиједити СНСД, ко ће бити народни градоначелник који ради у корист свих грађана и ту није битно име, него искључиво заједнички циљ. Ако се покаже да сам неко чије су шансе за побједу највеће, спремна сам прихватити кандидатуру“, каже Тривићева.

Број прегледа:
hit counters free

Новости