18/5/2021 8:41
Online Counter

Председница Косова Вјоса Османи изјавила је данас да Црну Гору на Косову гледају као на узор, јер је то земља која је под лидерством Мила Ђукановића прошла своје реформе, прикључила се НАТО и значајно приближила чланству у ЕУ.

Она се састала са Ђукановићем на маргинама самита Брдо-Бриони Процеса у Словенији.

Османи је захвалила Ђукановићу на прихваћеној иницијативи за сусрет, као и за јасне ставове током данашњег Самита и конструктивну подршку коју је Црна Гора годинама пружала Косову уз уверење да ће „две земље” искористити могућности које се отварају за јачање сарадње, наводи се у саопштењу Ђукановићевог кабинета.

Захвалила је и за улогу Ђукановића у остваривању сарадње са Албанцима у Црној Гори који су, како је казала, важан део црногорског друштва.

Османи је поручила да види будућност Косова у ЕУ, које жели да гради партнерске односе са свим државама, а Црна Гора је, како је рекла, у том смислу на врху листе пријатеља и савезника.

Ђукановић је захвалио за високе оцене о Црној Гори и потврдио да је сагласан да је време за интензивирање билатералних односа.

„Немамо отворених питања ни неразумевања, али имамо заједничке циљеве ЕУ и НАТО, али и забринутост за стабилност регион”, казао је Ђукановић.

На тој линији, истакао је да је сваки добар пример добросуседског односа благотворан и зато и односи Црне Горе и Косова могу да буду пример.

„Однос према мањинама и неговање тог односа изузетно су важни и као мостови сарадње две државе”, казао је Ђукановић.

Председник Црне Горе је након Самита отпутовао у Брисел где сутра у седишту НАТО-а има сусрет са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом, а касније и радну вечеру са лидерима земаља Западног Балкана на позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борела, преноси Бета.

Број прегледа:
hit counters free

Новости