23/6/2020 14:01
Online Counter

Као предсједник одбора црквене православне општине Улцињ а у име велике већине православниг становништва у Улцињу, које се одазвало потписивању петиције на име покренутог управног поступка о отказивању боравка мјесном пароху протојереју Синиши Смиљићу, желим да вас информишем да је, иако петиција није била унапред припремана, своје незадовољство у року од два дана, поводом горе поменутог поступка, изразило више од хиљаду православних житеља којима се придружило и око 100 потписника албанаца исламске и римокатоличке вјерисповјести. На основу тога истичем да се готово сви грађани безусловно противе отказивању боравка свештеника Синише Смиљића.

За три године службе Божије у Улцињу све његове радње су биле на добробит свих грађана Улциња а и Црне Горе. Никада ниједном ријечју и дјелом није никога увриједио већ напротив афирмисао међуетничку толеранцију и склад у Улцињу. Отуда су готово сви грађани запрепашћени и огорчени таквом одлуком јер ниједан разлог за то не постоји.

Његовим доласком и ангажовањем у улцињској парохији заживио је и културно умјетнички дух у ком се сабирају фолклор, пјевачко друштво, дјечији хор, рецитаторска секција у неколико узраста, а посебно напомињемо школу вјеронауке која броји око 100 дјеце. Ту је такође стоно-тениска секција која окупља велики број младих људи. Од великог значаја је и коло милосрдних сестара, које се у најтеже вријеме епидемије Корона вируса ставило у службу свих грађана укључујући и помоћ више од 250 пакета хране и хемије чији су крорисници били грађани свих вјероисповјести а првенствено социјално угрожене породице.

Велику заслугу такође има у изградњи парохијског дома који носи име Књаза Николе и који је у служби свих грађана. Капацитет свечане сале је око 200 расположивих мјеста а служи у сврху разних прослава као и парастоса. Такође је у сврху обављања свих културно-умјетничких догађаја, предавања и дружења а уз то посједује и богату културно-историјску ризницу.

Отац Синиша је својим присуством на свим свечаностима других вјероисповјести доказао и показао да је његов рад био и остао унапређење међувјерске сарадње и поштовања. Напомињем да му је указана част да у римокатоличкој цркви, у Бијелој Гори, одржи проповјед која је са одушевљењем испраћена. Срдачно се одазивао и присуствовао свим исламским, вјерским као и општинским прославама на које је био позиван.

Наглашавам да потписани грађани доживљавају све радње пароха Синише Смиљића као заједничка дјела иза којих стоје и поносни су на све што је до сада урађено и што ће се даље радити, тако да мјеру изречену према свештенику доживљавамо као мјеру изречену према готово свим грађанима Улциња.

У данашњој ери исељавања младих људи из Улциња и Црне Горе, можемо се похвалити да је на иницијативу и родитељски савјет протојереја Синише, одређени број младих људи остао у Улцињу и наставио да гради свој живот у овој малој средини иако су њихове дипломе и образовање омогућавали “бољи живот” у некој другој земљи.

Молимо све надлежне, који одлучују у поступку који је покренут да се откаже боравак у Црној Гори нашем свештенику, да узму у обзир све ове чињенице које смо набројали. Да сагледају околности у нашем граду Улцињу, гдје православно живље трпи одређене недостатке, поготово у задње вријеме. Зато би ово био још један морални удар који би оставио дубоке последице, како на биће православне заједнице, тако и на мултиконфесионалне односе у граду. Молимо надлежне да узму све ово још једном у обзир и уваже жалбу на ову исхитрену одлуку.

Предсједник црквене општине Улцињ

Божидар Бато Михаиловић

Број прегледа:
hit counters free

Новости