3/8/2019 8:45
Online Counter

Извршни потпредсједник Атлантског савјета Дејмон Вилсон рекао је да вјерује да ће Србија признати ''независност Косовa'' и оцијенио да сада постоји историјска шанса да двије стране постигну договор, уз политичке лидере са визијом и координисану подршку САД и Европе. Он је додао да верује да би Вучић „политички преживио“ када би признао ''Косово''.

„Вјерујем да ће Србија признати независност ''Косова'', али то се неће десити тек тако. То мора бити дио пакета који одговара и Србији. То је прилика за Србију да развије своју економију, да побољша потенцијал радне снаге тиме што ће убрзати пут ка ЕУ. Да не буде политички потпуно заглављена око питања Косова, већ да буде оријентисана на то да земљу припреми за учешће у глобалној економији“, рекао је Вилсон за Глас Америке.

Он је оцијенио да одсуство нормализације односа представља препреку ''Косову'' и Србији за „планирање будућности“ и додао да косовско питање треба да буде ријешено „сада, у наредних пар мјесеци“.

„Не постоји неки вјештачки рок, али хитно је. Свјетска економија се драстично мијења, и цио овај дио свијета, Балкан, Косово и Србија ће остати у запећку. Постоји историјска шанса, постоје политички лидери који имају визију да то ураде и да разумију колико је то важно. Ту је и координисана подршка Европе и Вашингтона. Чак и кад постоје разлике, САД и ЕУ желе да буду од помоћи и да погурају да се то оконча. Сад је моменат, јер сви улазе у изборне процесе, сви желе то да заврше прије него што се пажња усмјери на изборе“, казао је Вилсон.

Он је навео да је предсједник ''Косова'' Хашим Тачи „одиграо храбру и тешку лидерску улогу“ и да „мора да има подршку владе“ у дијалогу са Србијом.

Вилсон је рекао да су косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ „све много пореметиле“ и да их треба укинути, али је додао да „треба прекинути и са агресивним покушајима да се спријече признања независности Косова и чланство у међународним организацијама“, наводи Н1.

Додао је да „мисли да је предсједник Србије Александар Вучић искрено рекао грађанима која је цијена статуса кво“ и да је сада прилика да се говори о томе шта се може добити договором „не само о ономе што ће Косово понудити, већ и о приликама које постају стварне – стране инвестиције, чланство у ЕУ, историјско помирење са САД“.

„То је велика визија коју бих волио да прихвате српски лидери, а амерички снажно подрже“, навео је извршни потпредсједник Атлантског савета.

Број прегледа:
hit counters free

Новости