8/8/2019 10:03
Online Counter

Руси Руслан Галиулин (38), Александер Росијченко (56) и Екатарина Остапчук (37) стоје иза чешке фирме “Софбиз”, која је током 2016. године уплатила преко милион и по еура оф шор компанији бившег шефа изборне кампање Демократског фронта (ДФ) Арона Шавива и његовог безбједносног савјетника Џозефа Асада, пишу подгоричке Вијести.

У Специјалном државном тужилаштву (СДТ) сумњају да је тим новцем финансиран покушај тероризма 16. октобра 2016. године, на дан парламентарних избора - популарно названог “државни удар”. Због тога су истрагу проширили и на Шавива, држављанина Израела и Велике Британије.

Подгорички Виши суд јуче је, након захтјева СДТ-а, издао наредбу за расписивање међународне потјернице за њим, док је обновљена међународна потјерница за Асадом.

Трагови воде до фирми на Сејшелима

Kомпанија “Софбиз” основана је у Прагу 9. септембра 2014. године. Према подацима чешког привредног регистра, извршни директор предузећа је Руслан Галиулин, док је за овлашћеног заступника именован Александер Росијченко. Обојица су руски држављани.

Kомпанија је огранак истоимене фирме са сједиштем у Шкотској, коју су у Единбургу неколико мјесеци раније (1. јула 2014.) основале двије оф шор компаније са Сејшела - “Coddan nominee administrator” и “Coddan nominee subscriber”. Представник све три компаније је Екатерина Остапчук, која живи у Енглеској. На Сејшелима је регистрована и компанија “Деркер”, чији су власници Шавив и Асад.

Шема повезаности Шавива са руским парама и ДФ-ом

Шкотска компанија “Софбиз”, према британском привредном регистру, угашена је 16. априла 2019. године, док је чешки огранак те фирме још активан или у регистру те државе још није уписана промјена.

Са рачуна чешког предузећа “Софбиз” уплаћено је 1.565.000 еура оф шор компанији “Деркер” (на рачуну фирме у кипарској банци) у периоду од јула до октобра 2016. године. Шавив је овлашћено лице и оснивач у компанији “Деркер”, а крајем 2015. године је 30 одсто оснивачког капитала преписао Асаду.

У марту 2016. компанија прима прилив од 500.000 од правног лица Ц.Д.П, али из СДТ-а нијесу жељели да кажу да ли је ова уплата повезана са покушајем тероризма у Црној Гори.

Везе између Асада и Шавива

Kомпанија “Деркер” је на Шавивов рачун у израелској банци, у септембру 2016. године, уплатила дивиденду од 401.606,41 еуро. Од тог новца је, како сумњају у СДТ-у, Асаду плаћено за послове које је радио на припреми терористичког напада. Асадова група је наводно била задужена да направи шему евакуације, осмисли одбрану командних пунктова након планираног обрачуна испред зграде парламента и инсталира уређаје којима се спречава праћење сигнала мобилне телефоније.

Асадовој компанији “Peregrine Consulting Group”, чије је сједиште у Абу Дабију, са истог рачуна уплаћено је мало више од 76 хиљада. Ова уплата је извршена десетак дан прије парламентарних избора - 3. октобра 2016. године, када је Асад, према незваничним сазнањима “Вијести”, боравио у Црној Гори.

Црногорско специјално тужилаштво од 2016. године истражује Асадову групу, која је 16. октобра наводно била задужена да направи шему евакуације, осмисли одбрану командних пунктова након планираног обрачуна испред зграде парламента и инсталира уређаје којима се спречава праћење сигнала мобилне телефоније.

У оптужници против 14 особа, тврди се да је Асад у име Демократског фронта (ДФ) тражио помоћ од америчке приватне безбједносне агенције “Patriot Defence Group” за контраобавјештајни надзор и извлачење људства након терористичког напада у вријеме избора.

То је дјелимично на суђењу потврдио и Брајан Скот, шеф те агенције.

Асад, међутим, још није оптужен за покушај тероризма.

Он је раније позвао Сједињене Америчке Државе да одбију захтјев Црне Горе за његовим изручењем.

Тада је казао да је у Црној Гори боравио да би лично безбједносно савјетовао израелског политичког консултанта Арона Шавива.

Kомпанија “Деркер” је од јула до октобра 2016. године уплатила 100 хиљада еура и Шавивовој компанији “Shaviv Strategy and Campaign” по основу консултантских услуга.

Шавив обезбиједио новац за криминални план

Специјални тужилац Саша Чађеновић раније је казао да је Шавив прихватио да у јулу 2016. поступа по наредбама и упутствима организатора и чланова криминалне организације.

То сумњају и на основу уговора, вриједног 150 хиљада еура, који је 27. јула 2016. године компанија “Shaviv Strategy and Campaign” потписала са три највеће политичке партије у коалицији опозиционог ДФ-а - Новом српском демократијом (НСД), Покретом за промјене (ПЗП) и Демократском народном партијом (ДНП). Против лидера и чланова све три партије, по оптужницама СДТ-а, воде се кривични поступци. Андрија Мандић (предсједник НСД) и Милан Kнежевић (предсједник ДНП) првостепено су осуђени за кривично дјело покушај тероризма, док још траје суђење лидеру треће партије Небојши Медојевићузбог прања новца за потребе кампање ДФ-а.

Арон Шавив је међународно познат стратег за изборне кампање који је специјализован за партије десног центра.

За потребе кампање Демократског фронта (ДФ) са рачуна компаније “Деркер” плаћано је оглашавање на друштвеној мрежи Фејсбук за које је уплаћено скоро 156 хиљада америчких долара. Једној подгоричкој компанији плаћено је готово 47 хиљада еура за израду предизборних реклама, док је маркетиншким фирмама из Београда и Словачке плаћено преко 350.000 еура.

Са тог рачуна је уплаћено и 22 хиљаде еура на visa дебитне картице, које је, како сумњају у СДТ-у, Шавив трошио у Црној Гори за текуће потребе.

Чађеновић је раније казао да до сада прикупљени докази указују до степена основане сумње да је Шавив од јула 2016. године прихватио чланство у криминалној организацији која је, тврди, планирала насилни улазак у Скупштину Црне Горе и ликвидацију службеника Управе полиције Црне Горе у октобру 2016. године.

"Постоји основана сумња да је осумњичени А. С. прихватио да у оквиру криминалне организације поступа по наредбама и упутствима организатора и чланова криминалне организације, да преко правних лица која је основао у иностранству преузима новац, који је намијењен за реализацију криминалног плана, који је уплаћен од стране засад неидентификованих припадника криминалне организације, да тако примљен новац прослеђује другим члановима криминалне организације, да сам врши плаћање за потребе припадника криминалне организације у Црној Гори и иностранству, да плаћа рачуне за спровођење политичке кампање, да са другим припадницима криминалне организације спроводи активности на територији Црне Горе у циљу електронске заштите припадника криминалне организације и њиховог физичког обезбјеђења“, казао је Чађеновић на недавно одржаној прес конференцији.

Број прегледа:
hit counters free

Новости