25/9/2019 12:21
Online Counter

Господине Жириновски, чини ми се да сте пре годину дана рекли да ће Турска напустити НАТО и да ћете је морати позвати у Шангајску организацију за сарадњу. Изгледа да сте били у праву.

Владимир Жириновски: То сам предложио пре много година. Међутим, након сукоба у Сирији, наша сарадња се побољшала у последње три године и обострано је корисна. Током бољшевичке револуције, када су „белци“ тражили азил у иностранству, сви су одбијени, осим Турске. Турска је прихватила нашу Белу армију иако смо им били непријатељи у Првом светском рату. Дакле, сарадња постоји већ дуже време. Тада, када је Кемал Ататурк ступио на функцију, ми смо му помогли, потписали уговоре, испоручили оружје и дали новац, злато, пре 100 година. Наши официри су сада отишли тамо. Дакле, сарадња је већ започела. Срео сам се са председником Гулом. Два пута сам се срео с председником Ердоганом и водио личне разговоре с њим. Рекао ми је да Турска може напустити НАТО и да је спремна за то. То би био страшан ударац за НАТО, јер Турска штити јужни бок НАТО пакта. Без Турске…

Господине Жириновски, не волим да вас прекидам, али да ли је заиста то рекао? Да ли је Турска спремна да напусти НАТО?

Владимир Жириновски: Да.

Ердоган?

Владимир Жириновски: Примио ме је, то је био лични разговор. Има величанствену нову палату, попут султанове. Тада сам био позван на његову инаугурацију, након његовог последњег реизбора. То ми је лично рекао. Заправо сам могао да разумем његов турски језик, али имали смо преводиоца. Не само што је желео да ускоро напусти НАТО, већ ће се придружити Шангајској организацији за сарадњу. Сигуран сам …

Господине Жириновски, не откривате ли сада државну тајну?

Владимир Жириновски: Није тајна. Турска је више од 30 година чекала на чланство у ЕУ. Желела је да се придружи ЕУ. Али они то не желе признати. Увек постављају нове захтеве које треба испунити, иако је Турска била једна од првих земаља која је приступила НАТО-у. Требају им турски војници, као сточна храна.

Треба им Инџирлик. А ту је и радарска станица.

Владимир Жириновски: Да. Дакле, не ради се само о напуштању НАТО пакта. Ради се и о коришћењу најбољих ваздушних база у Турској. Ово је Инџирлик са НАТО и америчким авионима и трупама. Али Турска може отказати тај уговор. Добићемо најјачу ваздушну базу на Блиском Истоку. Можда морнаричка база. Тако можемо развити врло јаку одбрамбену сарадњу. Ердоган је заинтересован за то, жели да произведе С-400 или С-500. Испоручиваћемо им тенкове и авионе. Спреман је прихватити руске рубље. Рубља би, попут лире, могла бити у оптицају у Турској.

Руске карте „Мир“ су већ прихваћене у Турској.

Владимир Жириновски: Да, јесу. Турска је спремна да наше држављане ангажује само руским пасошима. Русима није потребан страни пасош. У будућности би односи Русије и Турске могли бити бољи од Русије-Белорусије, Русије-Грузије, Русије-Киргизије и многих других. Можда једноставно имамо добре односе са свима!

Vesti NEWS

Број прегледа:
hit counters free

Новости