7/1/2021 21:39
Online Counter

Вршилац дужности директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и народни посланик Сања Лакић, бораве у службеној посети Осјечко-барањској жупанији у Хрватској.

Kако је саопштено, Гујон и Лакић стигли су у Даљ, насеље са већинским српским становиштвом, где су обишли Саборну цркву Светог Димитрија и разговарали са Његовим Преосвештенством Епископом Херувимом о стању српског народа и Српске цркве у Хрватској.

Саборна црква Светог Димитрија је средишња црква у Епархији осечкопољској и барањској, а уједно и највећи православни храм у том делу Хрватске.

Након тога посетили су шесточлану српску породицу Милановић и баку Милицу Осић у селу Трпиње.

"Било је дирљиво и потресно причати са њима, о одрастању и животу у овом делу Хрватске, о њиховим проблемима, али и надањима. У њима сам препознао исту снагу и радост живота које красе Србе са Kосова и Метохије. Иако живе у тешкој материјалној ситуацији, они својим примером показују како можемо достојанствено чувати своје огњиште и преносити га својој деци", рекао је Гујон.

Лакић је захвалила Његовом Преосвештенству Г. Херувиму на гостопримству и додала да је у овим несигурним временима, мир оно што жели српској заједници у Хрватској, а посебно породицама погођеним земљотресом на Kордуну и Банији.

Начелник општине Даљ Југослав Весић одвео је Гујона и Лакић до родне куће великог српског научника Милутина Миланковића, који је рођен у Даљу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости