5/7/2019 23:57
Online Counter

Скандалозна најава оптужница Специјалног суда у Приштини против групе српских генерала на челу са Небојшом Павковићем, имала је за циљ да у редовима бивших старешина Војске Југославије нађу „сведоке сараднике“ против некадашњег начелника Генералштаба и његових најближих сарадника.

Ти сведоци приштинском тужилаштву су били неопходни да започну суђења српским генералима и официрима, чиме би рад Специјалног суда за злочине ОВK пао у други план, што је била сврха читаве операције.

Ово за „Вести“ тврди група пензионисаних војних обавештајаца и безбедњака и некадашњих Павковићевих сабораца.

– Албанци од почетка знају да против Павковића и других српских генерала немају никакве доказе, те да оптужнице никада фактички неће заживети, али то им и није био основни циљ, већ да у редовима некадашњих високих српских официра пронађу свог „инсајдера“ или „заштићеног сведока“, који би им помогао да се оптужи што више челника српске војске и полиције ангажованих 1998. и 1999. године. То је била и порука коју су истражни судија и тужилац, под плаштом покушаја да га испитају у затвору у Финској, хтели да пренесу генералу Павковићу – тврди саговорник „Вести“ .

Он открива да је идеја била да га прво застраше оптужницом, а затим запрете могућношћу да ће га уз помоћ финских власти ухапсити чим му истекну две трећине затворске казне.

– Међутим, осујетили смо тај план, и то управо захваљујући неким албанским безбедњацима, а одмах су прискочиле и српске власти – каже наш извор.

Према његовим речима, све активности Приштине су усмерене на маргинализацију рада Специјалног суда за злочине ОВK и чињеницу да је све више бивших официра ове организације који су спремни да сведоче против својих сабораца у замену за ослобађање од одговорности.

– Специјални суд за злочине ОВK очигледно је почео да ради. Све је више људи које позивају да дају изјаве, па је међу клановима и вођама бивше ОВK настао потпуни хаос и раздор. Kако би сачували сопствене главе, поједини високи руководиоци ОВK ступили су у контакт и са нашим људима и понудили конкретне доказе против конкурентских група. Овде није реч о појединачним случајевима, па албанске безбедносне службе већ месецима уназад покушавају да пронађу наше „кртице“, и то не само кроз званично отворену истрагу. Они нуде огромне суме новца за информације о српским инсајдерима. Сасвим је извесно да ће ускоро доћи и до првих ликвидација на тлу Kосова, јер је пуно тога у игри – тврди извор „Вести“.

За Нову годину са родбином

Бивши Павковићеви саборци тврде да ће учинити све да он не буде испоручен Приштини.

– Не можемо да откривамо детаље, али Павке ће Нову годину дочекати и прославити уз ћерку, унуке и своје ратне другове у Београду – тврде његови бивши саборци.

„Вести“ откриле план Приштине

„Вести“ су, подсетимо, прве објавиле информацију о припремама за подизање оптужница против челника Војске Југославије и Треће армије. Наш лист је открио да приштинско тужилаштво уз Небојшу Павковића, „нишани“ и генерале Младена Ћирковића, Драгана Живановића, као и полицијског генерала Сретена Лукића, који казну изречену у Хагу издржава у Пољској. Под лупом су и генерали Љубиша Диковић и Божидар Делић, који тврди да је читао поједине делове оптужнице против себе, али да се не узбуђује због тога, јер нема разлога.

Број прегледа:

Новости

No items found.