4/6/2020 8:32
Online Counter

Закон о здравственој заштити (ограничења вируса корона) дефинише окупљања као скуп две или више људи на истом месту, њихову интеракцију и међусобну активност.

Иако у закону ниједном није споменута реч секс, британски медији и јавност питају се да ли сексуални однос спада у категорије „друштвена интеракција“ или „било која друга активност“?

Јер, како тумаче, ако не живите са својим сексуалним партнером онда ћете прекршити закон ако одете у партнерову кућу ради секса.

Законом је такође забрањено да преноћите код неког другог.

Илегално је посећивати пријатеље, рођаке или партнере у њиховим домовима или проводити било које време у затвореном простору са неким са ким не живите.

Десет недеља колико су на снази оштре рестриктивне мере у Великој Британији људима је било дозвољено да напуштају своје домове само из неколико разлога – посао, здравствени разлози, куповина хране и физичке активности. Та ограничења су ублажена током последњих неколико недеља.

До сада се сматрало да ако особа прекрши правила ограничења, следи јој прекршајна пријава. Ипак, према овом новом закону, осим прекршаја људи би могли да буду кривично гоњени.

Претходна ограничења нису спомињала сусрете ни састанке на приватним местима, а уместо њих влада је ширила поруку „остани код куће“.

На мејл упућен Министарству здравља и социјалне неге са питањем „Да ли је сада илегално кад особа иде у кућу друге особе ради секса?“ с обзиром да нови закон експлицитно не помиње реч секс, они су одговорили: „Промене прописа у околностима епидемије подразумевају да људи могу проводити време напољу, укључујући и приватне баште и друге отворене просторе, у групама до шест људи из различитих домаћинстава. Међутим, сви треба да се понашају одговорно и настављају да стриктно поштују правила социјалног дистанцирања“.

Наведено је и да ће појединци који учествују у забрањеном окупљању прекршити прописе, а полиција ће користити здрав разум и дискрецију у свим случајевима.

На питање упућено Даунинг стриту број 10 како ће полиција контролисати и проверавати да ли је неко преспавао ван куће наведено је да „полиција не може провалити у вашу спаваћу собу и казнити вас због секса“.

Полиција, рекли су даље, може ухапсити или казнити оне који крше закон, али немају моћ да врше провере у вашој кући.

Kако су додали, полиција може улазити у куће оних за које се сумња да се баве озбиљним криминалним радњама према посебним и постојећим законима.

Број прегледа:
hit counters free

Новости