28/4/2020 20:33
Online Counter

Избори одмах након окончања ванредног стања су недопустиви и из здравственог и из демократског разлога.

1. Устав је прекршен само да би на челу борбе против нове заразне болести био Александар Вучић, а не Небојша Стефановић из конкурентског криминалног клана у СНС.

Уместо противуставно проглашеног ванредног стања, које се иначе уводи само када постоји јавна опасност по опстанак државе и народа, требало је прогласити ванредну ситуацију прописану Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Према овом Закону командант Републичког штаба за ванредне ситуације је министар унутрашњих послова и овај Штаб би руководио кризом. Да се то не би догодило, већ да би Вучић дошао на чело свих кризних штабова, морао је бити прекршен Устав Републике Србије, укинута Народна скупштина и противуставно уведено ванредно стање. Овај државни удар извео је "Тројни пакт": председник Републике, председник Владе и председник Скупштине, и они ће за то кршење Устава кривично одговарати.

2. Пандемијска крива зависи од избора

Све што нам се дешава са новом заразном болешћу у Србији највише има везе са изборима. Прво је постојање вируса негирано да би били расписани избори и скупљани потписи власти и лажне опозиције. Затим је пандемија добро дошла као наставак предизборне кампање другим средствима и гашење било какве конкуренције и критике у корист бесомучне свакодневне личне промоције једног човека. На крају је све то наједанпут нестало да би се ризикујући здравље грађана и укидајући демократију спровели лажни избори и отео нови мандат на власти. Избори одмах након окончања ванредног стања су недопустиви и из здравственог и из демократског разлога.

3. Нелогичности режимске струке

Прешли смо пут од конференције за медије са церекањем о најсмешнијем вирусу у историји до СМС поруке о италијанском и шпанском сценарију по којима ће нам гробља бити мала да нас све приме. Затворили су пијаце на отвореном, али не и продају воћа и поврћа у затвореном. Не може у цркву за Васкрс, али може у банку и пошту сваки дан. Не можемо у паркове на отвореном, али можемо у теретане у затвореном. Старији од 65 не могу да шетају кад то предложи опозиција, али могу кад предложи власт. Може у градски превоз али не може вожња бицикли. Вучић може да не поштује препоруке струке и одбија самоизолацију, а грађани морају поново бити затворени у четири зида по четири дана.

Много је више заражених и умрлих тамо где је власт контролисала функционисање система (геронтолошки центри, медицинари, војска, полиција...), него у обичном народу који је дисциплинован и поштује мере физичког дистанцирања и заштите. Режимска струка увек и по сваку цену оправдава режим.

4. Економске мере су лоше

Основна замерка економским мерама Владе за помоћ привреди и грађанству је неселективност. Нити су сви привредници подједнако угрожени, нити сви грађани имају исте егзистенцијалне проблеме. Кључна ствар је била поделити предузетнике по зонама ризика и више помоћи оне који су више угрожени, док је посебна пажња требало да буде усмерена ка пољопривреди и селу. Исто тако изнијансирано би се требало односити и према грађанима и помоћи сиромашне, социјално угрожене, пензионере са малим примањима, породице са више деце...

5. Криза је шанса

Грађани се с правом питају да ли ће пандемија на светском нивоу бити само вежба за нове облике тоталитаризма, кршења људских права, надзор над становништвом, наметање нових вакцина и других биоетичких експериманата над људима. Српски покрет Двери ову кризу види и као шансу да се подвуче црта са погубним неолибералним погледом на свет и извуче из колонијалног и банкарског ропства. Време је за обнову националних идеја, националну државу, сувереност народа, самоодрживост у сваком погледу, домаће економске интересе и замену увоза домаћом производњом. Тренутак је за повратак породици, традиционалним вредностима и заједницама, здравим стиловима живота, духовној, моралној и еколошкој обнови. Сада је прилика да се изборимо и за здрав ваздух, здраву воду и здраву храну, као и да окупацију страних банака и компанија заменимо стављањем домаћих банака, привредника и пољопривредника у први план.

6. Власт мора бити нормална

И коначно, ова криза је показала да морамо имати нормалну власт. Јер ако једна власт није нормална – то се посебно очитава у ванредним околностима, а то онда може бити погубно по нацију. Није нормално злоупотребљавати ванредно стање и пандемију за лични политички маркетинг, прво се смејати вирусу а потом паничити, вређати повратнике из иностранства и лекаре, хапсити хиљаде људи, судити им преко скајпа и слати их у затворе. Није нормално да док медицински радници немају заштитну опрему са њом располаже изборни штаб СНС. Није нормално да медицинска опрема купљена од народних пара стоји у магацинима док је лично Вучић не преда болницама у склопу предизборне кампање. Зато, прва мера коју као народ морамо донети након завршетка ове кризе - да бисмо успешно отклонили њене последице - јесте промена власти. И почело је протестима у 20, 05.

Бошко Обрадовић

Народни посланик и

председник Двери

Број прегледа:
hit counters free

Новости