14/7/2020 7:45
Online Counter

Црквиште Светог Василија Острошког, у Мартиновићима код Гусиња непрестано се налази на удару групе вандала, а Центар безбједности ништа предузима да би се томе стало у крај.

Недавно постављена капија и ограда око црквеног имања, како би се спријечио улазак стоке на црквиште, јутрос је отуђена, по ријечима надлежног свештеника јереја Бојана Радуновића. Он каже да је капија синоћ била на свом мјесту, а јутрос око 7 часова пролазници су примјетили да је нема и о томе обавјестили Црквени одбор. Свештеник Радуновић претпоставља да је то била организована акција у којој је морало учествовати више особа с обзиром на то да је капија веома тешка и великих димензија. Он је са члановима Црквеног одбора обишао околни терен, у кругу од 5-6 километара, али безуспјешно.

„Да је полиција, заиста, ажурна у овој држави могла је јутрос од судије да добије налог за претрес и ограда би се нашла у нечијем дворишту. Случај је пријављен Центру безбједности Плав као тешка крађа, вандалски чин“, наводи отац Бојан.

Постоји сумња да је у том недјелу учествовао мјештанин албанске националности (К.Х.) који је раније пријетио свештенику Радуновићу да ће да сруши све што буде направљено, па и цркву, а њему је пријетио смрћу.

Наиме, уочи Видовдана ове године, парох горњеполимско-гусињски на овом црквишту је био изложен провокацији када је са двојицом мјештана уређивао простор. Тада се појавио момак који их је вријеђао и пријетио са ријечима да ће све да сруши, а свештеника да убије. Позвали су полицију, а увиђај је извршио инспектор Фадиљ Хасанђекић, који је у родбинским односима са горепоменутим лицем за које су сумња да је један од учесника вандализма. Увиђај до сада није дао никакав резултат, као што ништа није предузето ни поводом прошлогодишњег ломљења и бацања дрвеног крста у оближњу ријеку. Сумња се да је то урадио тадашњи начелник комуналне полицаје (Б.Х.), који је, иначе, пријетио да ће запалити цркву уколико буде обновљена.

Осим тога, редовна је појава да мјештани, Албанци пуштају стоку на црквени посјед. По ријечима оца Бојана, у последња три мјесеца, више пута су се обраћали полицији, јер су затицали почупану ограду и стоку која пасе и скрнави светињу. Јутрос је ту била доведена цијела ергела коња, што је, сматра надлежни парох, такође, морало бити организовано у циљу провокације.

Јереј Бојан Радуновић коментарише да се православни живаљ овог краја не осјећа сигурно да оде до цркве, а у прилог томе наводи и недавни случај када је једну старицу вријеђала група албанских младића. Трагично је што се и данашњи вандализам десио на велики државни празник – Дан државности Црне Горе.

„Оваква ситуација угрожава сваког човјек из тог краја. То је вандалски чин, упад на туђи посјед, скрнављење вјерског објекта, притисак на православни живаљ са намјером да се у сред наше Црне Горе, не смије отићи до цркве и Богу помолити“, оцјењује свештеник Радуновић.

Црква Светог Василија Острошког је освештана 1938. а срушена 1941. Од ње су остале само зидине висине једног метра у читавој основи, које и сада постоје. Рушили су је они чији потомци сада не дозвољавају да се ова православна светиња обнови.

Број прегледа:
hit counters free

Новости