18/11/2019 16:10
Online Counter

Јуче је у 82. години преминула Добрина Продановић, мајка Живана Продановића, чија је фотографија са синовљевом лобањом обишла свијет.

Фотографија Добрине са лобањом, јединим земним остатком њеног убијеног сина, најпотресније је свједочење протеклог рата о злочинима који су учињени над српским становништвом у Подрињу.

Сахрана мајке Добрине обављена је данас у породичној гробници у Факовићима.

Добрина је 1993. године застала пред земним остацима страдалог сина, тачније пред његовом лобањом, пршљеном, три ребра и лијевом лопатицом. Одмах је препознала по навлаци за зубе да је то њен син Живан који је имао 24 године. Обгрлила је лобању и закукала.

— Препознала сам мог Живана по навлаци за зубе, узела сам његову лобању у шаке и цвилела све док глас нисам изгубила, а очи ми побјелеле. Пресудили су ми тог дана, ја сам у гробу већ 23 године — рекла је Добрина 2016. године.

Живан је страдао у селу Ратковићи код Сребренице, пошто су припадници тзв. армије БиХ упали, палиле куће и убијали људе.

Село, у ком је прије рата живјело 338 Срба је опустјело, а мајка никада није могла да смогне снаге да се врати на огњиште гдје је одгајала сина.

Број прегледа:
hit counters free

Новости