27/5/2021 13:40
Online Counter

Митрополија црногорско – приморска измјестиће се са Цетиња у Подгорицу, у разумном временском року, уколико Јоаникије Мићовић данас или до краја засиједања актуелног Сабора Српске православне цркве буде изабран за митрополита. Порталу Српско уједињење потврђено је, од стране три извора, тројице владика СПЦ, да је и то један од услова за подршку Мићовићу током преговора његове струје из Сабора и Синода са властима Србије.  

Сем представника актуелне власти у Београду, интересовање за или против пројекта митрополит Јоаникије Мићовић, показао је и актуелни патријарх Порфирије Перић, али и супротстављена струја унутар Патријаршије коју предводи епископ бачки Иринеј Буловић.

''Најутицајнији појединци у епископијама које дјелују у Црној Гори, били су једногласни поводом подршке Мићовићу, у фебруару, да буде патријарх СПЦ. Ипак, тренутно све није идилично ни унутар Цркве у Црној Гори, зато што би избор актуелног епископа будимљанско никшићког за митрополита црногорско – приморског значио и 'сјечу кнезова' у Митрополији, прије свега по жељи оних који подржавају Вучићев политичко – национални концепт и који гравитирају СНС–у, а директно се уплићу у унутрашња питања Цркве. Ако ћемо реално, на начин на који је то радила свака власт у Србији или Црној Гори, укључујући и Здравка Кривокапића који је активно лобирао и условио потписивање Темељног уговора Владе и СПЦ избором управо Јоаникија за митрополита'', казао је један од саговорника портала Српско уједињење.

Портал Српско уједињење располаже и вјеродостојним информацијама о карактеру и току преговора поводом кадровских рокада у Митрополији црногороско – приморској у случају избора Јоаникија Мићовића за наследника Амфилохија Радовића. Уређивачки тим портала сагласан је да не ометамо процес избора митрополита, што год да буде одлука Сабора Српске православне цркве који тренутно засиједа у Београду. Након тога, бавићемо се анализом кадровских решења у Митрополији, самим преговарачима и током преговора за избор митрополита и, на крају, везаношћу тога процеса за пројекат одстрањивања кадрова који важе за ''мање српске'', по параметрима власти Александра Вучића, без чијег световног и профаног благослова се не може донијети коначна одлука о избору митрополита.

Јер, интерес јавности је да се сазна све.

Број прегледа:
hit counters free

Новости