31/7/2019 22:47
Online Counter

Већ 29 година у држави у којој живимо на дјелу је фашистичка творевина која себе зове српском државом Србијом – рекао је предсједник СДА Санџака Сулејман Угљанин на скупштини странке уприличеној поводом 29. годишњице оснивања.

„Тај српски предзнак свему у држави директна је пријетња Бошњацима и свим другим несрпским народима”, казао је он и додао: „Ако ми сада, прије ступања Србије, Црне Горе, Санџака и Kосова у Европску унију, не ријешимо свој статус, доћи ће неки нови Милошевић или Вучић, као опасност по Бошњаке и Албанце”.

Угљанин сматра да је пола територије коју зове Санџаком под окупацијом Србије, а пола је окупирала Црна Гора, и „владају територијом која није њихова”. Kао рјешење Угљанин је скупштини своје странке понудио платформу у којој је наведено да је „Санџак историјска регија чије су границе утврђене на Берлинском конгресу”, над којом се успоставља специјални статус, и по којој је ово подручје „територијално политичка заједница равноправних грађана и народа (Албанаца, Бошњака, Црногораца и Срба)”. Санџак би, по Угљаниновој замисли, требало да има свој устав и органе (скупштину, гувернера и владу, полицију, судство и тужилаштво), а све то да изабере под надзором Европске уније и Специјалног комитета за Санџак, у чији састав би ушао и представник САД, ОЕБС-а и конститутивних народа у Санџаку. Србија и Црна Гора требало би да своје уставе прилагоде новој ситуацији.

Према ријечима Угљанина, у Санџаку са специјалним статусом Албанци, Бошњаци, Срби и Црногорци не би ништа изгубили, јер би имали статус конститутивних народа, а „такав Санџак би био нуклеус стабилности у региону”. За овај документ гласало је око 800 делегата Скупштине СДА Санџака.

Скупу у Новом Пазару присуствовали су представници албанских партија из Бујановца, са Kосмета и из Црне Горе. То што није било представника „сестринске” СДА БиХ портал „Sandžačke.rs”, иначе близак смијењеном предсједнику Бошњачког националног вијећа Есаду Џуџу, тумачи као последицу лоших односа двије „сестринске” странке и превагом проалбанске струје у СДА Санџака.

СДА Санџака основана је 29. јула 1990. године на великом митингу на Градском стадиону у Новом Пазару, у присуству више од 20.000 грађана, тада као дио СДА за бившу Југославију са централом у Сарајеву, уз „ватрене” говоре Алије Изетбеговића и осталих челника ове странке. Изетбеговић је и тада најавио „потпуну политичку и територијалну аутономију за Санџак”. Сулејман Угљанин, који је на челу СДА Санџака од оснивања, то и сада тражи.

Број прегледа:
hit counters free

Новости