12/6/2021 19:00
Online Counter

„Грб и лого које репрезентативци Северне Македоније носе на дресовима на Европском првенству 'није у супротности' са Преспанским договором“, одговорио је министар спољних послова Северне Македонија на жалбу Грчке која је послала писмо УЕФА због скраћенице ФФМ која се налази на грбу фудбалске репрезентације на Европском првенству.

Северна Македонија направила је велики успех пласманом на Европско првенство, међутим, не може без скандала када су у питању њихове јужне комшије – Грци.

Грчка је одлучила да пошаље протестно писмо у ком захтевају од УЕФА да Северна Македонија уклони са грба скраћеницу ФФМ.

Убрзо је уследио одговор из Владе Северне Македоније.

„Фудбалска федерација Македоније је независна и непрофитна организација, која је у регистар уписана као удружење и као такво не прима државне паре. Преспански договор обухвата инстутуције које финансира држава“, рекао је македонски министар спољних послова Бујар Османи.

Из Грчке тврде да је грб македонског савеза у супротности са договором који су премијери Македоније и Грчке, Зоран Заев и Алексис Ципрас потписали у Преспи 2018. године.

Тим споразумом окончан је скоро три деценије дуг спор Атине и Скопља око имена Македоније. Од тог тренутка, држава се зове Северна Македонија.

Ово није прва драма на Европском првенству која нема везе са тереном, пошто је УЕФА морала да реагује због слогана на дресу Украјине „Слава херојима!“.

Слоган „Слава Украјини! Херојима слава!“, настао је у периоду Другог светског рата, као поздрав чланова „Организације украјинских националиста“ и „Украјинске устаничке војске“, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.

Број прегледа:
hit counters free

Новости