30/1/2020 16:02
Online Counter

Ни за трен није славни научник издао истину, није се ни по цијену властитог живота сложио са силама незнања и мрака. Жртвом својом је побиједио, побиједила је наука и знање. Данас у Црној Гори силе мрака и незнања прогоне учитељицу која је беспрекорно радила свој посао, боље од свих наас. Боље јер није дјецу учила словима и бројкама, о биљкама и животињама, учила их је о животу, о љубави, о поносу, храбрости и истини, истини која увијек побјеђује. Учила их је о животу и тиме што се  морала борити и опстати, бити најбољи у омоме што радиш иако те малтретирају, шиканирају, закидају и прогоне само зато што не припадаш владајућој партији.

Да је живот лијеп када сте ви изнутра лијепи. Учила их је о љубави, о љубави према ближњима, о љубави праштања, да на зло које ти чине злим не одговараш, да различитост не смије бити разлог за мржњу. Да је љубав покретач најљепших подухвата у историји човјечанства. Учила их је поносу без којег Црногорци више нијесу Црногорци, већ нечије туђе сјеме.

Поносни на тежак живот насих прадједова и наших родитеља, на оно што су чували и како су се борили, на тробојку због које су страдали, са којом су се украшавали и са којом су се поносили. Учила их је храбрости, тој узвишеној људској врлини о којој сви ви припадници власти не знате ништа и никада нећете знати, јер да је имате не би били ту гдје јесте.

Врлина која је Црну Гору исписала златним словима у свјетској историји. Њено Височанство – Храброст. Учила их је истини, побједоносној и здравој истини. Истини да се црвеном бојом представљамо тек тринаест  година, да су наши коријени дубљи од површине, да знамо ко нам је  Свети Јован Владимир, владика Раде, Свети Петар Цетињски, Петар Петровић Његош и краљ Никола….

Да су њихова знамења наша знамења, да их памтимо и чувамо. Истини која каже да у образовном програму стоји да се дјеци тог узраста даје да се за задатак даје да се сликају државни симболи…. И они су их нацртали, оне који стоје у тачки закона чл. 28. Истина о семантици боја, и истини о томе какви су то људи којима сметају БРАТСТВО/црвена/, СЛОБОДА/плава/, ЈЕДНАKОСТ/бијела/….

Дај нам Боже више оваквих учитеља.

Јер живот је борба и борба је живот, боримо се за будућност наше дјеце.

Зоран Ђуришић, професор физичке културе из Подгорице

Број прегледа:
hit counters free

Новости