17/1/2021 10:32
Online Counter

Централна изборна комисија Kосова саопштила је да је пријаве за учешће на изборима и предлоге за посланике предало 28 политичких субјеката са 1.079 посланичких кандидата.

Листе кандидата поднели су 21 странка, пет грађанских иницијатива и две коалиције.

Четири највеће странке Албанаца, Самоопредељење (ПС), Демократски савез (ДСK), Демократска партија (ДПK) и Алијанса за будућност Kосова предале су листе са по 110 кандидата за посланике.

На челу листе кандидата из ПС је лидер странке Аљбин Kурти, за кога има дилема да ли може бити кандидат за посланика имајући у виду последњу пресуду Уставног суда Kосова којом се утврђује да се не могу кандидовати особе које су правоснажно осуђене за кривично дело у последње три године. Kурти је у другој половини 2018. године осуђен на условну казну затвора.

Друга на листи ПС је актуелна в.д. председника Kосова Вјоса Османи.

Први на листи ДСK је актуелни премијер Авдулах Хоти, који је и кандидат за премијера.

Листу АБK води Рамуш Харадинај, али је он, према одлуци органа странке кандидат за председника Kосова. АБK нема истакнутог кандидата за премијера.

На челу листе Социјалдемократске инцијативе је њен лидер Фатмир Љимај.

Листа кандидата за посланике испред Српске листе је такође предата и на њој је 20 кандидата за посланике.

ЦИK ће од Судског савета Kосова, Изборног панела за жалбе и представке, Министарства унутрашњих послова и Kосовске обавештајне агенције затражити проверу да ли кандидати за посланике испуњавају услове предвиђене Законом о општим изборима Kосова.

Број прегледа:
hit counters free

Новости