23/3/2021 23:10
Online Counter

Посебно одељење Основног суда у Приштини осудило је првостепено Златана Kрстића на 14 и по година и Дестана Шабанаја на седам година затвора због наводно почињених ратних злочина према Албанцима у селу Неродимље код Урошевца.

Оптужница Златана Kрстића теретила је да је као припадник српских полицијских снага, наводно 26. марта 1999. године у селу Горње Неродимље код Урошевца, директно учествовао у нападу на цивилно становништво албанске националности, тачније на 19 чланова породице Нухију, који нису активно учествовали у оружаном сукобу.

Kрстић је наводно учествовао у малтретирању чланова те породице, у уништавању њихове имовине, деложацији из њиховог пребивалишта, отмици и убиству њена четири члана.

"Ово је свакако најстрожа изречена казна од кадa постоји посебно одељење Основног суда у Приштини које се бави кривичним делима ратног злочина. Суд је донео једну пресуду за коју је мало рећи да је страшна и да је незаконита. Нигде током поступка ниједна од жртава није навела да су директно видели да је Златан учинио било шта за шта га је суд данас осудио", каже Крстићев адвокат Дејан А. Васић.

Суд је, како тврди, поверовао у неистините тврдње да је Крстић наводно био на месту где су се ови догађаји десили.

"Ниједна конкретна радња која му је данас пресудом стављена на терет није поткрепљена доказима који су извођени током поступка. Сигуран сам да оваква пресуда не може бити одржива пред Апелационим судом", рекао је Васић.

Дестан Шабани оптужен је да је 1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора, непристојно, понижавајуће и погрдно поступио са убијенима. Он је наводно наредио да тела буду покопана без обреда.

"Пресуда у односу на Дестана Шабанија који је био припадник полиције пре рата и инспектор за крвне деликте је и правно и чињенично неодржива", рекао је његов бранилац Живојин Јокановић.

"Неодржива је зато што је изван његовог делокруга и овлашћења ова радња обављена. Он је као учесник у оба претходна увиђаја када су откривене жртве био само присутан ради прикупљања података и идентификације жртава", каже његов адвокат истичући да је Шабани своју дужност обављао по закону, те да је поднео кривичну пријаву против Н. Н. лица.

Адвокати осуђених најавили су жалбе Апелационом суду.

Канцеларија за Косово и Метохију изразила је најдубље огорчење и протест због срамне казне од 14 и по година затвора на коју је пред Основним судом у Приштини осуђен Златан Крстић због наводног злочина над цивилима.

Број прегледа:
hit counters free

Новости