7/1/2020 12:35
Online Counter

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј служио је јутрос литургију у храму Светог Саве, на Божић, најрадоснији хришћански празник који означава рођење Христово.

Богослужењу је присуствовао министар спољних послова Ивица Дачић, генерални секретар председника државе Никола Селаковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Након литургије, епископ ремезијански Стефан, старешина храма и помоћник патријарха, прочитао је посланицу коју поглавар СПЦ традиционлнао упућује поводом овог празника.

Патријарх Иринеј је истакао је у посланици да "главна порука и овогодишњега Божића трегба да буде да православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену".

"Нашој духовној деци, нашем и данас многострадалном српском народу у Отаџбини и расејању, ми, његови духовни пастири, желимо да се благочестиве мисли и осећања и овог Божића обилно и трајно уселе у нас и да се сав наш живот збива у Богу и са свима светима", навео у патријарх Иринеј.

Он је "верној светосавској деци" поручио и да се не смеју заборавити Стару Србију (Косово и Метохију), као и да се према тој светињи треба опходити "као према српској заветној мисли, речи и наслеђу – неодвојивим од нашег народног бића".

"Јер, управо су о томе својом крвљу сведочили хорови српских мученика и новомученика свих векова. Данас на Божић најсвечаније поменимо косовске, јасеновачке, градинске, и мученике свих осталих стратишта", рекао је патријарх Иринеј.

Након што се Иринеј обратио окупљеним грађанима испред Храма Светог Саве и најавио освећење овог здања крајем септембра или почетком октобра, комаде Божићне чеснице делили су Иринеј, принц Александар и градоначелник Радојичић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости