10/3/2020 20:14
Online Counter

У Црној Гори већ деценијама егзистира социјално неправедан, израбљивачки и репресиван систем, којем су потребе и интереси грађана на последњем мјесту.

Умјесто тога, свакодневно свједочимо расту неутољиве глади за стицањем и гомилањем материјалног богаства, водећи се идејом да је профит изнад човјека, како је говорио Чомски.

У прилог томе говоре бројне затворене фабрике у последњих тридесетак година: у Беранама фабрика целулозе, фабрика коже Полимка, Циглана, у Бијелом Пољу Прва петољетка, у Рожајама Горњи Ибар, у Пљевљима комбинат Велимир Јакић, у Мојковцу дрвна индустрија Вукоман Kрушчић, у Подгорици Титекс и Радоје Дакић, а о Никшићу, који је био индустријски центар Црне Горе, не треба посебно ни говорити.

У већини случајева радници угашених фабрика нису успјели да остваре своја права по питању заосталих потраживања и онога што им по закону припада. С друге стране, земљиште и имовина ових фабрика продати су у бесцијење.

Док куповна моћ и стандард грађана из године у годину опадају, додатно забрињава чињеница да је наша економија тешко одржива када се узме у обзир да је запослених у Црној Гори 160.000, а пензионера 130.000.

Ни положај младих није бољи. Подаци Еуростата говоре да стопа незапослености међу младима износи 26,9%. Значајно је поменути да у Европи само двије државе биљеже већу незапосленост међу млађом популацијом, и то Грчка и Сјеверна Македонија

Одсељавање је одавно постао начин на који наши људи, а посебно млади рјешавају своја најважнија животна питања.

У том смислу, потребно је нагласити да званични подаци Федералне агенције за запошљавање СР Њемачке показују да је само у периоду од 2017. до 2019. године издато 3.226 одобрења за заснивање радног односа црногорским држављанима. Од њих велики број чине млади људи који, како показују бројна истраживања, не виде више перспективу у нашем друштву и имају намјеру да трајно напусте Црну Гору.  

Овакво стање је последица континуираног вођења неодговорне политике Владе Црне Горе, без обзира ко се налазио на њеном челу у протеклом периоду.

СНП ЦГ сматра да се у Црној Гори мора креирати амбијент који ће омогућити нашем грађанину да живи достојанствено и који ће утицати на младе да остану у својим родним мјестима, јер су они највећи потенцијал наше земље.

Медијски центар СНП ЦГ

Број прегледа:
hit counters free

Новости