2/7/2020 9:51
Online Counter

Црногорска Скупштина усвојила је Закон о животном партнерству лица истог пола тако да ће геј особе имати иста права као хетеросексулани парови, осим да усвајају дјецу.

Закон је предложила Влада, а изгласан је захваљујући гласовима опозиционе Социјалдемократске партије јер за њега нису гласале мањинске странке које су дио владајуће коалиције.

Закон не садржи изричиту одредбу да геј особе могу да усвајају дјецу, али дозвољава да се заједно старају о дјеци једног од партнера, преноси Бета.

Законом је предвиђено да геј особе могу да склапају бракове, да наслеђују једни друге, да имају заједничку имовину, право на пензионо и социјално осигурање, посјете у болницама, да се заједно брину о дјеци, али и обавезу да се старају о дјетету свог партнера ако нема ближег сродника.

Прописује се и да партнер који није родитељ дјетета, мора да издржава дјецу другог партнера ако она немају сроднике који су по закону дужни да их издржавају или сродници немају могућности за то.

Обавеза партнера постоји и после смрти родитеља детета.

Законом је предвиђено да се партнеру геј особе која има дијете, даје право да у хитним случајевима, када дјетету пријети непосредна опасност, донесе одлуку која је најбоља за дијете.

Број прегледа:
hit counters free

Новости